Közélet

2011.03.17. 19:45

Lady Gaga pécsi kesztyűben

Alighanem keresve sem lehetne jobb népszerűsítőt találni a pécsi kesztyű számára, mint napjaink egyik legnépszerűbb popsztárját, Lady Gaga-t.

Kaszás Endre (Dunántúli Napló)

Napjaink egyik legismertebb popdívája, Lady Gaga – legalábbis, ami a kezét illeti – Pécsről öltözködik.

– Egy kaliforniai partnerünk, a Gaspar Gloves révén több amerikai hírességhez is eljutottak termékeink. A kereskedő kosztümökhöz, fellépő- és gálaruhákhoz rendel tőlünk alkalmi kesztyűket, amelyek nem ritkán közvetlen megrendeléseket eredményeznek a tengerentúli sztároktól – mondja Hornicz Bernadett, a Szom-Hor Kft. kereskedelmi vezetője.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Lady Gaga kesztyűben
[/caption]

A cég számára szerencsés egybeesés, hogy a kesztyű viselésének legújabb és egyben a leghűségesebb követője, Lady Gaga – aki mindig minden helyzetben a trendeknek megfelelő darabot viseli – is felfedezte a pécsi kesztyűt. De más sztárok is rendszeres vásárlóik közé tartoznak, hiszen a Siklósi úti üzemépületben készült például Christina Aguilera kollekciójának több darabja, vagy az Olsen-ikrek saját divatmárkájának limitált szériája is.

------------------------------------------------------------------
Szavazzon a középső hasábban! Értékesebb-e az ön szemében a pécsi kesztyű, amit sztárok is kedvelnek?
------------------------------------------------------------------

Ugyancsak a Szom-Hor hírnevét öregbíti, hogy a hollywoodi kaszszasiker Macskanő című film kesztyűit is a cég műhelyében szabták és varrták. Nemegyszer úgy születik egy-egy új termék, hogy valamelyik híresség divattanácsadója konkrét terveket, színelképzeléseket küld, és így születnek a legújabb trendet hozó divatirányzatok.

Mint Hornicz Bernadett elmondta, az immár másfél évtizede alakult Szom-Hor is a méltán világhírű pécsi kesztyűs hagyományokra épít a mai napig. Az ötven főt foglalkoztató cég termelése döntően egyedi vagy kisszériás megrendelések szerint zajlik, de van már – hazai és nemzetközi karriert egyaránt befutott – saját márkája is a társaságnak.

A Klicsko-fivérek nem ebben öklöznek, de ezt hordják

Nemcsak a popvilágban és a filmsztárok körében népszerű a pécsi kesztyű: kevesen tudják, hogy a világ különböző profiboksz szervezeteinek legtöbb nehézsúlyú trófeáját birtokló Klicsko-fivérek is a megrendelők között voltak.

– A Hugo Boss divatmárka a két ökölvívó szponzora, így évente érkezik a megrendelés, hogy milyen színből, milyen bőrből hány pár kesztyű készüljön Vlagyimir és Vitalij méretére – beszélt az OK Magyar Kesztyű egyik legnevesebb ügyfeleiről dr. Síkfői Katalin cégvezető. Mint elmondta, az egyedi vagy kisszériás megrendeléseket is teljesítő vállalat korábban rendszeres szállítója volt az angol királyi családnak is.

A szakember szerint a szakmai siker titka a kesztyűs hagyományokban keresendő. Pécs több kesztyűs vállalkozásában ma is úgy (azaz kézzel) szabják a bőrt, ahogy 400 évvel ezelőtt Francia- vagy Olaszországban. A varrás is kézzel vagy speciális gépekkel történik, a legmagasabb minőségben.

Madonna ruhája

A kesztyűs ágazat mellett a bőrruházati iparág is hatékonyan öregbíti Pécs nemzetközi hírnevét. Elképzelhető, hogy az itt készült ruhadarabok viselői nem is ismerik a baranyai megyeszékhelyet, ám az itt élőket azért büszkeséggel töltheti el, hogy Madonna extravagáns bőrszerkója, vagy tánckarának fellépőruhája korábban itt készült, az egykori Sirocco Kft. műhelyében. De Pécsett varrt bőrkabátot is visel George Clooney, vagy a most Magyarországon forgató Keanu Reeves.

Kaszás Endre (Dunántúli Napló) Madonna ruhája A kesztyűs ágazat mellett a bőrruházati iparág is hatékonyan öregbíti Pécs nemzetközi hírnevét. Elképzelhető, hogy az itt készült ruhadarabok viselői nem is ismerik a baranyai megyeszékhelyet, ám az itt élőket azért büszkeséggel töltheti el, hogy Madonna extravagáns bőrszerkója, vagy tánckarának fellépőruhája korábban itt készült, az egykori Sirocco Kft. műhelyében. De Pécsett varrt bőrkabátot is visel George Clooney, vagy a most Magyarországon forgató Keanu Reeves. Lady Gaga kesztyűben -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!