Kultúra

2008.10.28. 11:58

Pécs ettől az évtől már Európa Interkulturális Fővárosa is

Pécsi és pécsi szervezésű projektekre lehetett pályázni a Nemzeti Kulturális Alaphoz (NKA), főképp olyan ötletekkel, amelyek a 2008-as EKF-felvezető év – a környezet és egészségkultúra éve – tematikájába beleillettek.

BAMA

Első lépésben a különböző intézmények, szervezetek külön-külön nyújtották be a pályázataikat, ám ezeknek jó része nem volt sikeres. Éppen ezért az NKA azt javasolta, hogy szerencsésebb lenne egy név alatt közösen pályázni – bár azt lehetett tudni, hogy az egyszer már visszautasított pályázatok végleg elúsztak. Mivel ilyen felemásra sikeredett 2008 első fele, a második félévben a város felkérésére már a Pécsi Kulturális Központ koordinációjával zajlott a pályázatok kidolgozása, összesítése, beadása és pénzügyi lebonyolítása is.

Laknerné Brückler Andrea, a központ igazgatója elmondta, hogy ily módon 50 millió forintot pályáztak és ezt az összeget meg is kapták a tervezett programokra.

– Tizenhárom partner projektjét fogjuk össze, ami együtt 21 nagy keretprogramot és több tucat eseményt jelent 2008 szeptemberétől az év végéig. A partnerekkel együttműködési szerződést kötöttünk, külön projektmenedzser foglalkozik mindezen feladatok lebonyolításával.

Az összefoglalóan a 2008 Európa Interkulturális Fővárosa, Pécs címet viselő sorozatban régi és új rendezvények egyaránt megtalálhatók: gondoljunk csak a hagyományos Örökség Fesztiválra vagy a friss Táncfesztiválra.

– Három fejezetcím alá soroltuk az eseményeket. Az első a Határátlépés, műfaji, szellemi és természetesen földrajzi értelemben egyaránt. A második fejezetcím a Dialógus, ami szintén magáért beszél. Ide tartozó esemény volt a szeptemberi A Balkán napos oldala rendezvény vagy a novemberi Határátlépők dialógusa című konferencia. A harmadik cím pedig a Reflexiók, ami nem kis részben a reneszánsz év apropóján hozott létre izgalmas dolgokat. Mind a három fejezetcímhez tartoznak Pécsen kívüli programok is – szegediek, szabadkaiak, isztriaiak –, ám valamennyi köthető városunkhoz, akár témája, akár a fellépő művészek kapcsán.

Laknerné Brückler Andrea jelezte, hogy az NKA már idén ősszel várja a 2009-re szóló pályázatokat. Rengeteg program valósulhat meg ebből a forrásból, az első menetben 120, majd újabb 80 millió forint nyerhető el így.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!