Kultúra

2010.01.11. 12:34

Az EKF tipikus magyar történet, de jól is végződhet

A kultúrfővárosi program eddigi történetéről és Pécs 2010-es évéről kérdeztünk meg ismert pécsieket és ide látogató turistákat. Sokak szerint nehéz feldeni az eddigi negatívumokat, de innentől kezdve a legjobbra számíthatunk.

Babos Attila

Pécs rossz kezdés után lassacskán belehúzott, majd erősen hajrázott Matyi Dezső pécsi üzletember, az Alexandra könyvbirodalom feje szerint. Maga optimista az egész kulturális évet tekintve, szerinte csak így lehet 2010-nek nekimenni.

Dr. Kéri István, a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara elnöke szerint jó magyar szokás szerint minden az utolsó pillanatban, a 24. órában, vagy épp utána készül el, ezzel együtt bízik a sikerben, s abban, hogy az EKF-program az egész térségre pozitív hatással lesz, hozzájárul ahhoz, hogy a válság okozta negatív folyamatok megálljanak, megforduljanak.

Dr. Gábriel Róbert, a Pécsi Tudományegyetem rektora is pozitívan tekint a kulturális év elé, amelytől azt is reméli, hogy az egyetem és a város közti együttműködés tovább erősödik.

Dr. Koltai Dénes, a PTE FEEK dékánja, egyetemi EKF-megbízott is arról szólt, hogy szerencsétlen módon az idáig vezető út nem nélkülözte a sajnálatos magyar sajátságokat, a széthúzást és az együttműködés hiányát, innentől kezdve azonban a legjobbakat várja, szerinte 2010 csak jót hozhat a városnak.

Amiatt szomorkodott csak valamelyest, hogy a kulturális rendezvények a tudományosakhoz képest döbbenetes túlsúlyban vannak, de még így is lesznek a hivatalos programban komoly konferenciák.

Konrád György Kossuth-díjas író kérdésünkre, miszerint mit várhatnak szerinte a pécsiek, és mit várhat az ország az EKF-től, röviden csak annyit mondott: néhány jó emléket.

Helyiek és turisták a térről

Ide látogató vendégeket és a főtéren sétáló helyieket is megkérdeztünk a vasárnapi megnyitó előtt.

Kőhalmi Zoltán (32) Budapest:

– Egy szombat esti fellépésre jöttem Pécsre, s a programot sikerült összekötni egy kis családi kirándulással: feleségemmel és két kisgyermekemmel érkeztünk. Sajnos a megnyitót nem tudjuk megvárni, azt a tévében követjük majd, most viszont még elcsípünk, amit lehet. Újságírói szemmel is figyelek, mert egy ideje felelek a HVG címlapjaiért is, a Dumaszínház mellett ezzel foglalatoskodom.

Pécsett tavasszal jártam, akkor még, ahogy láttam, a helyiek szkeptikusabbak voltak EKF-fel kapcsolatban, ez mára megváltozott, így én is bizakodom.

Tenger Márton (68), Kolozsvár: – Erdélyből érkeztem lányomhoz még karácsony előtt, ő itt él családjával Pécsett, a belvárosban már ötödik éve. A pécsi kulturális főváros programról nem tudok sokat, lányom miatt, illetve mert Nagyszeben is kapott EKF-címet, némi rálátásom, véleményem mégiscsak van. 

A megnyitóra is visszajövünk este, ahogy most a főpróbát megtekintettük. Úgy vélem, a programok és a fejlesztések is fontosak, és utóbbiak is meglesznek majd szépen lassan. Pécs azt várhatja 2010-től, hogy az eddiginél is jobban része lesz a nemzetközi vérkeringésnek.

Herold-Nadrai Éva (64), Pécs:
– Annak kifejezetten örülök, hogy Pécs új vezetése nem akart gyökeresen szakítani az addigi EKF-fel kapcsolatos elképzelésekkel, tervekkel, mert az tovább késleltette volna a megvalósítást. Az is örömmel tölt el, hogy a közterek többsége elkészült, s hogy mára a megnyitó megrendezésére alkalmas állapotba került a Széchenyi tér is. A beruházások többsége is elkészül idén, s tán még lesz arra is mód, egy-egy fontosabb 2010-es rendezvényt ezek egyikében rendezzenek meg. 2010-től Pécs ismertségének növekedését, a város fejlődését várom.

Novreczky Árpád (33), Pécs:
– A programok fontosabbak mint a fejlesztések, persze nem szerencsés, hogy a kitűzött célt nem teljesítettük, s nem készülnek el a beruházások, ám szerintem azokra nincs is szükség. Pécsnek sokkal fontosabb, és hasznosabb lett volna egy nagy, multifunkcionális sportcsarnok, amelyet sokféle rendezvény lebonyolítására használhattak volna. A pécsi EKF-től jó programokat várok, a város kulturális és közösségi életének fellendülését. Remélhetően sok látogató jön idén Pécsre, ami az egyik legnagyobb pozitívuma lehet a programnak.

Kiss Roberta (29), Pécs: – Vegyes érzelmekkel viseltetek az EKF-programmal kapcsolatban, sokáig sajnos elképzelhetetlennek tűnt az is számomra, hogy január elején megnyitót tarthatunk a Széchenyi téren, most azonban bizakodó vagyok, és nagyon várom az esti eseményt. Jó néhány hónapja nem élek Pécsett, Spanyolországban dolgozom. Sajnos azt gondolom, s úgy látom, hogy eddig igazából nem hallottak Pécsről mint kulturális fővárosról külföldön, még a nagyobb városokban sem. Mi idehaza az elmúlt évek kulturális fővárosait ismertük, remélem, nem lesz késő hajráznunk.

Gajcsi Blanka (26), Pécs: – Eddig nem igazán követtem a kulturális főváros programjairól szóló híreket. Nyilván az olyanokról tudok mint a U2, vagy mostanság a Sting esetleges pécsi fellépése Megjegyzem nem egy kortársam olyan nagyobb zenekarnak jobban örült volna, amely most van igazán a csúcson, de ezzel nem akarok senkit bántani. Engem a művészeti vonal érdekel jobban, tudom, hogy lesznek jó kis kiállítások azokra biztosan ellátogatok. Amúgy is azt gondolom, hogy nem tervezek előre az EKF-fel, úgy is belecsöppenek majd, megtalálom a programokat a maguk idején.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!