Kultúra

2010.01.09. 21:55

Pécs a világ közepe

Hivatalosan is kezdetét veszi a 2010-es pécsi Európa Kulturális Fővárosa program. A megnyitóra, amelyet a Magyar Televízió élőben közvetít, legalább tízezer embert várnak.

Babos Attila

Pécs vitathatatlanul történelmi lehetőséget kapott azzal, hogy 2006 márciusában elnyerte a 2010-es Európa Kulturális Fővárosa címet. Igaz, sosem volt még olyan, hogy egyszerre három kulturális fővárosa legyen Európának – habár 2000-ben kivételesen tíz várost választottak –, ám sok szempontból kivételes lehet az idei év.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Szombaton a Sétatéren próbáltak a felvonulásra (fotó: Laufer L.)
[/caption]

Egyrészt idén lesz huszonöt éve, hogy Melina Mercouri görög kulturális miniszter javaslatára útjára indította ezt a kivételes programot az Európai Unió Tanácsa, másrészt idén Pécs, és a németországi Ruhr-vidéken található Essen mellett az Európai Unión kívüli Törökország fővárosa, a Boszporusz két partján fekvő Isztambul is EKF-városi címet kapott. Márpedig Törökország, nem titkoltan, ezzel is demonstrálni kívánja, hogy Európához tartozik, s hogy uniós tagállam kíván lenni. A három város több közös programot is szervez az év folyamán.

Ez a kivételesnek mondott és remélt kulturális fővárosi év veszi vasárnap hivatalosan is kezdetét Pécsett. A nap fénypontját az este hat órakor kezdődő, valamivel több mint egy- órás megnyitó ünnepség jelenti majd, amelyet Bajnai Gordon miniszterelnök nyit meg, s amelyet a Magyar Televízió élő, egyenes adásban közvetít.

A rendkívül látványosnak ígérkező, Pécs kétezer éves történelmét tíz kor megjelenítésén keresztül bemutatni kívánó gálát – amelyre több mint tízezer embert várnak – a megújult, ám teljesen még el nem készült Széchenyi téren rendezik meg. Tizenegy órakor a Pécsi Bazilikában szentmise lesz, ugyanekkortól tartják a főtéren az esti műsor főpróbáját, negyed négykor pedig befut az állomásra a MÁV nosztalgiavonata a megnyitóra érkező vendégekkel.

Ezek is érdekelhetik