Kultúra

2010.08.14. 13:26

A Bauhaus-mozgalom több a „kockaházaknál”

Bár nem a tervezett helyszínen, mégis látványos módon tudják bemutatni az ötszáz darabos kollekciót.

Méhes K.

Azt is lehetne mondani: „épp hogy csak” nem az új Nagy Kiállítótérbe került a Bauhaus-kiállítás. Legalábbis információink szerint az épület teljesen elkészült, de sok olyan, látszólagos apróság miatt, mint a falak száradása, nem hozhatták ide a 4 milliárd forintra biztosított Bauhaus-kincseket. A póthelyszínül szolgáló Modern Magyar Képtárban is szigorúan megszabott feltételeket kellett biztosítani a vasárnap nyíló kiállításnak.

Lassacskán köztudott, hogy a 20. század egyik legmarkánsabb építészeti-összművészeti irányzata – a Walter Gropius által alapított Bauhaus – különös módon tele volt Pécsről indult művészekkel, tervezőkkel. Breuer Marcell, Forbáth Alfréd, Molnár Farkas, Weininger Andor – hogy csak a legjelesebbeket említsük. Ezért a tárlat hivatalos címe: Művészettől az életig – magyarok a Bauhausban. Ami fontos, hogy az ő művészetük nem pusztán a valamiképp a modern építészet szimbólumává vált „kockaházakat” jelenti, hanem szinte minden egyebet: rajzot, festészetet, szobrászatot, fotózást és filmkészítést; és nem mellesleg, egyfajta életstílust.

A kiállítást Várkonyi György művészettörténész szervezte és rendezte, természetesen számtalan társsal, segítővel. A koncepcióban épp a fent említett cél dominál: megismertetni a Bauhaus-mozgalom egészét, mozgatórugóit. Ezért aztán nem csupán a múzeum falai közé szorul be minden látnivaló. Kiss Tamás, a Művészetek és Irodalom Háza részéről arról tájékoztatott, hogy a következő hetekben Káptalan utcai indulással Bauhaus-túrákat szerveznek, amelyek során végigjárják Forbáth és Weininger házait, a pálos templomot, majd a Hotel Kikeletnél mint végállomásnál Bauhaus-koktélt szürcsölhetnek az érdeklődők. A gyerekekre is gondoltak: múzeumpedagógiai foglalkozások során Bauhaus-stílusú ruhákat és bútorokat tervezhetnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!