Kultúra

2011.03.30. 15:31

Gróf Balázs nem szakadt el a várostól

Ritka, hogy valaki vidéki szülővárosában maradva váljon országosan ismert alkotóvá. Gróf Balázs pécsi grafikusnak összejött ez a „mutatvány”.

Nimmerfroh Ferenc (Dunántúli Napló)

Az elsősorban képregényeiről, másodsorban animációs videóklipjeiről (">Blind Myself, Heaven Street Seven, Magashegyi Underground, Junkies) ismert művész 15 éve kapott először pénzt képregényért: az Esti Pécsben (a Pécsi Est elődjében) jelentek meg rajzai. Nem költözött el Pécsről azután sem, hogy 2000-ben a Pesti Est is elkezdte közölni munkáit. – A lustaságon kívül ebben az is szerepet játszott, hogy sikerült olyan szerződést kötnöm, hogy nem kellett fölmennem – mondja az egyetem művészeti karán végzett, idén 35 éves grafikus.

– Nem bánod, hogy kihagytad Pestet? Mi köt ennyire Pécshez?

– Ahogy öregszem, egyre nosztalgikusabb vagyok, egyre jobban idekötnek az emlékek, szeretek itt lenni, elsétálni mondjuk Kertvárosnak arra a részére, ahol a gyerekkoromat töltöttem. De például megrögzött koncertlátogatóként azt mondom, hogy vidéki nagyvárosban azért jobb lakni, mert ami igazán jó és értékes, az túlnő Budapesten, és előbb-utóbb elér Pécsre is. Így elég évente egy-két alkalommal a fővárosba utazni koncertre.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Egy pécsi szórakozóhely falát díszíti freskóként Gróf Balázs egyik rajza – előtérben az alkotó
[/caption]

–Tehát maradtál itthon, de mi lesz 10 év múlva?

– Eddig nagyon szerencsésen alakult az életem, rajtam kívül senkinek sem sikerült heti rendszerességgel képregényt rajzolnia Magyarországon, „főállásban”. Ez egy kényelmi helyzet, talán emiatt nincs semmiféle jövőképem, még nem kellett azon gondolkodnom, mi lesz egy vagy tíz év múlva. Szerencsére másféle munkák is megtaláltak, készítettem rajzfilmsorozatot kereskedelmi tévének, arculattervet banknak. Remélem, ezek a lehetőségek a jövőben is megtalálnak majd.

– Nagy zenerajongó vagy, klipeket is készítesz. A legnagyobb hazai kedvenc?

– A Kiscsillag. A Kispál és s Borz sikerei után Lovasi András megtehette volna, hogy leáll, de inkább csinált egy új zenekart, amelynek az első perctől kezdve nagyon jó dalai vannak, és ami legalább olyan sikeres, mint a Kispál volt.

– Van olyan előadó, akinek semmi pénzért nem csinálnál klipet?

– Van az a pénz, amiért bárkinek csinálnék, de úgyis belecsempésznék olyan motívumot, amiből kiderülne, mennyire utálom az egészet.

Gróf Balázs kedvencei

Kedvenc magyar film: Gothár Péter: Megáll az idő

Kedvenc külföldi film: Woody Allen: Annie Hall

Kedvenc hazai zenekar/előadó: Kiscsillag

Kedvenc külföldi zenekar/előadó: David Bowie

Kedvenc magyar könyv: Parti Nagy Lajos: A fagyott kutya lába

Kedvenc külföldi könyv: Anthony Burgess: Gépnarancs

Onine közösségi lelőhelyek, ahol Balázst bárki követheti:
- ">a Twitteren
- a Facebookon

Kedvenc külföldi film: Woody Allen: Annie Hall

Kedvenc hazai zenekar/előadó: Kiscsillag

Kedvenc külföldi zenekar/előadó: David Bowie

Kedvenc magyar könyv: Parti Nagy Lajos: A fagyott kutya lába

Kedvenc külföldi könyv: Anthony Burgess: Gépnarancs Egy pécsi szórakozóhely falát díszíti freskóként Gróf Balázs egyik rajza – előtérben az alkotó -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!