Kultúra

2013.07.22. 18:03

Egy dékán, aki olykor gyerekeknek énekel

Olykor hegedűt ragad, és gyerekeknek énekel megzenésített verseket a Szélkiáltóval. Máskor a világ legjobb bordalnokait hozza Pécsre, vagy maga is útnak indul a Bartók Férfikarral egy-két olimpiai aranyéremért. Dr. Lakner Tamás most az oktatásban is új irányvonalat épít a PTE Művészeti Karának dékánjaként.

Mészáros B. Endre

– Mikor volt utoljára zenész vezetője a művészeti karnak?
– Még az ezredfordulón, Vidovszky László Kossuth-díjas zeneszerző személyében.

– Akkor most a Zeneművészeti Intézet neve megint szép lesz?
– Nem az a cél, hogy bárki is előnyöket kapjon, sokkal inkább a hozzánk tartozó három művészeti intézet egyensúlyának a biztosítása. Másrészt negyven éve ténykedem előadóként, fesztiválszervezőként, így van némi rálátásom arra, miként lehet a kulturális programokhoz külső forrásokat szerezni. Mert az a terv, hogy ez a tőke a Művészeti Kar tevékenységét is támogassa. Továbbá idegen nyelvű képzések bevezetésén dolgozunk.

– Mit lát majd ebből a pécsi közönség?
– Az országban egyedülálló, hogy nálunk két művészeti ág is ott található egy karon belül. Szeretném a képzőművészetet a zenével minden eddiginél jobban összekapcsolni, és az így születő programokat eljuttatni a pécsiekhez.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] „Akkor lehetek hiteles vezető a karon, ha aktív előadó is maradok”
[/caption]

– Dékánként is fog majd énekelni a gyerekeknek?
– Én úgy gondolom, hogy a vezetés cselekvést jelent és nem pozíciót. Viszem tehát tovább a Szélkiáltót, a karvezetést, és bordalfesztivált is. Jó szervezéssel megoldható ez, s úgy hiszem, csak akkor lehetek hiteles vezető a Művészeti Karon, ha továbbra is aktív előadó maradok.

– Milyen fellépésekre készül?
– Jövő héten Isztambulban vendégszerepel a Bartók Béla Férfikar, szeptemberben pedig a pécsi bordalfesztiválok húsz- éves jubileumát ünnepeljük. A Szélkiáltóval csaknem kész az új lemezünk magyar költők boros verseiből Himnusz a borhoz címmel. Hasonló bordalos lemezt készít a férfikar is a Pannon Filharmonikusokkal – a két CD az ősszel kerül forgalomba.

Igazi művésztanár

Lakner Tamás 1954-ben született Sárváron. Elvégezte a tanárképző magyar–ének szakát, a II-es gyakorlóban tanított, majd az egyetem oktatója lett. Karvezetésből a Zeneakadémián végzett, habilitált docens. A Szélkiáltó együttessel 39 éve, a Bartók Férfikarral 33 éve járja a világot, a bordalfesztiválok főszervezője. Felesége Brückler Andrea, lányuk, Zsófi 32, Péter fiuk 24 éves, unokájuk, Léna négy hónapos.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!