Kultúra

2013.07.25. 16:13

Ki is az a Nagy Tündérfül?

Ingyenes családi fesztivállal zárja a Zsolnay Kulturális Negyed az idei nyarat augusztus utolsó előtti hetének végén. A fesztivál háziasszonyával, Szalóki Ágival beszélgettünk. (x)

BAMA

- Mit szólt a felkéréshez?
- Nagy örömmel fogadtam, mivel kötődöm Pécshez, sok remek hangulatú gyerekeknek és felnőtteknek szóló koncertem volt itt. Fontosnak tartom, hogy egy ilyen patinás múltú város efféle gyerekfesztivált rendez, amivel persze a családokat is megszólítják. A Zsolnay Kulturális Negyedet párszor már bebarangoltam, és mindig tartogatott számomra meglepetést. Most Márta István kalauzolt végig, a legapróbb zugba is bekukkantottunk, és neki mindenhez volt még egy anekdotája is. Úgyhogy a negyed újfent lenyűgözött, egész tündérvilág, ami itt rejlik, egyszóval nagyon is alkalmas a Szamárfül Fesztivál otthonának.

- Már tudja, mi lesz a feladata a két napon, augusztus 24–25-én?
-
Egyrészt már van nevem is, én leszek a Nagy Tündérfül. Mint ilyen, népszerűsítem a fesztivált, ahol tudom, a két nap során pedig igyekszem mindenütt ott lenni, belekóstolni a történésekbe. Emellett lesz egy koncertem a saját együttesemmel, és tartok még egy gyerekjóga-tanfolyamot is, mivel a Mandala Jógastúdióban megszereztem erre a képesítést. Ja, és el ne feledjem a szombat esti Pizsama Partit, ahol retro dj-ként lépek fel, először életemben, és már vannak is elképzeléseim, mivel fogom szórakoztatni a kicsiket és idősebbeket. Azt hiszem, az elkövetkező hónap során még sok egyeztetésre kerül sor a szervezőkkel, de biztos szerepet kap majd a spontaneitás és rugalmasság is!

- Egyébként milyennek látja résztvevőként a gyerekeknek szóló zenés produkciókat?
- Nincs olyan óriási rálátásom nekem sem. Az biztos, hogy az utóbbi tíz évben gombamód elszaporodtak a különböző együttesek. Valaha, a ’70-es években volt a Kaláka, Sebőék, Halász Judit, a Szélkiáltó – és szerencsére léteznek, dolgoznak a mai napig. Aztán a ’90-es évektől kicsit mintha kommercializálódott volna a műfaj, de ez sem tragédia, hiszen, mint mondtam, a régiek is tartják magukat, és ezek valóban mély gyökerekkel rendelkező műhelyek. Azt érzékelem, hogy van igény gyerekzenére. Én már azt nagy eredménynek könyvelem el, ha a szülő kézen fogja a gyerekét, elvonszolja a tévé és a komputer elől, hogy valahol, valamilyen élő zenét hallhasson. Az már csak egy plusz, ha olyan produkcióról van szó, ami a gyerek érzékenységére, eszére pozitívan hat, fejleszti. Magyarországon egyébkén a külfölddel szemben erős a mezőny, széles a paletta.

- A Szalóki Ági-féle, most kifejezetten a kicsinek szóló muzsika milyen?
- Alapvetően népzenei indíttatású, de nem a tradicionális módon. Hiszen főképp jazz-zenészek játsszák, világzenei módon, tehát jórészt feldolgozásokról van szó, sűrű improvizációkkal. Ez igaz a versmegzenésítésekre is. Egyébként készül egy új, immár a 4. lemezünk, ami gyerekeknek szól, és nagyon remélem, hogy lesz olyan állapotban az anyag, hogy némi ízelítőt adhatunk belőle a pécsi Szamárfül Fesztiválon!

Hasznos tudnivalók a családi fesztiválról

A Zsolnay Kulturális Negyed nyárzáró rendezvénye a Szamárfül Családi Fesztivál, melynek előadásain, koncertjein és foglalkozásain a részvétel ingyenes; annak mindkét napján, 24-én, szombaton és 25-én, vasárnap.
A Zsolnay Kulturális Negyed belépődíjas látványosságaira – amelyek a fesztivál alatt is látogathatók a megszokott időben – az ingyenesség nem vonatkozik, beleértve a Planetárium előadásait.

A fesztivál augusztus 24-én és 25-én délelőtt 10 órától este 7 óráig, illetve a rendezvények végéig látogatható. A Zsolnay Kulturális Negyed természetesen az eddig is megszokott időben tart nyitva.

Az elsősorban a legkisebbeknek szóló rendezvény és a helyszín akadálymentesített, így azok mindegyike könnyen megközelíthető akár babakocsival is. Az akadálymentesített útvonalakról a negyed szívében található Látogatóközpontban és a Ledina kapunál az Északi Infopontban kérhetnek részletes felvilágosítást. A Látogatóközpont épületében és a Bóbita Bábszínházban pelenkázó is található.

A fesztivál ideje alatt térjen be a Zsolnay Negyed éttermeibe, kávézóiba! A Zsolnay Étterem és a Room Bistro változatos ételekkel várja vendégeit; a Café Griff és a BÁR-Csak kávézó kínálatában pedig az apróságok is megtalálják a felfrissülést az előadások között, vagy éppen a koncertek közben.

A Szamárfül Családi Fesztivál programjairól, a Zsolnay Kulturális Negyed látnivalóiról, jegyárakról és helyszínekről kaphatnak tájékoztatást infopontos kollégáinktól a Látogatóközpontban és az Északi Infoponton 9–19 óra között.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!