Kultúra

2014.02.28. 17:41

Egyszerre swing-, punk- és metálzenész

A Sear Bliss az egyik legkeményebb hazai black metal banda. A Hétköznapi Csalódások egyértelműen a legvadabb punkzenekar. A Psycho Mutants intelligens rockot, rockabillyvel fűszerezett western swinget játszik. Mégis van közös pont a három csapatban, úgy hívják, hogy Bruszel Balázs, aki trombitán játszik.

Mészáros B. Endre

– Hogy fér meg egy dudás három csárdában?
– Én a könnyűzenében mindenevő vagyok. Most például felváltva hallgatok Clasht, Mano Negrát és Ray Charlest a kocsiban, holott a PTE Művészeti Karán klasszikus zenei képzésben szereztem trombita szakon diplomát. No és én vagyok mindenütt a „Balázska”, a zenekarok legfiatalabb tagja.

– Melyik banda van most topon?
– A Sear Blissben már egy éve nem szerepelek, a Psycho Mutantsnek viszont a héten jelenik meg a negyedik nagylemeze Baby Burn címmel. Találó a cím, hiszen tangóharmonikás francia zenészünknek, Jehan Paumerónak most született kisfia.

– A cím jó, de milyen az album?
– Sokkal erősebb, mint az eddigiek. S feladja megint a leckét azoknak, akik határozott kategóriákban gondolkodnak. Ugyanis van a tíz szám között egészen zúzós és kifejezetten könnyed dal is, valamint lírai lassú, vonós kísérettel, sőt több helyen szintetizátor is besegít a megszólaltatásba.

– A klasszikus zenének akkor annyi?
– Zenetanár vagyok a szigetvári Weiner Leó-zeneiskolában, ahol a klasszikus trombitafutamokat oktatom. Nagyobb növendékekkel időnként azért összefutok egy-egy PI-CSA-koncerten, de ma már ilyen világot élünk.

– Ebben a sokoldalú zenei munkában hogy születnek az új szerzemények?
– Mindenütt ugyanúgy. Hoz valaki egy témát, aztán ki-ki a saját hangszeres szólamát hozzáigazítja, vagy ha van valami ötlete, azt is hozzáteszi.

– Nem gond folyamatosan lavírozni a stílusok között?
– A hangulatra nem lehet rákészülni, sodorja magával az embert a muzsika. A gondot inkább a különböző koncertidőpontok összefésülése jelenti.

– Mi lesz az új lemezzel?
– Budapesten mutatjuk be március 21-én a Gozsdu Manó Klubban, rá egy hétre, 28-án pedig hazai pályán is, a Pécsi Est Caféban. A nyáron több külföldi fesztiválra utazunk, és szeptembertől Franciaországban is kiadják a CD-t.

– Jut emellett idő még valamire?
– A munkám a hobbim, de azért olykor focizgatok is, és nagy japán motorokról álmodozom.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!