Kultúra

2014.06.26. 19:23

Csak nézünk és nagyokat emlékezünk a Park moziban

Amikor 2010-ben a Pannon Filharmonikusok zenekar kiköltözött a Park moziból (ZenePark), az volt a hivatalos álláspont, hogy igyekeznek mielőbb piaci alapon értékesíteni az épületet. Most játszóház üzemel itt, bérleményben.

Mészáros B. Endre (Dunántúli Napló)

A Felsőmalom utcai építményt még 1920-ban, Pilch Andor tervei alapján húzták fel, s a terem falait több helyütt Gebauer Ernő freskói díszítették. Később a freskókat letakarták, a kertmozit is átépítették. 1999 novemberében mind a szabadtéri, mind a fedett mozirész végleg bezárt, stílszerűen a „Fújhatjuk” című angol vígjáték volt az utolsó vetítés.

Az ingatlan 2008 óta a Pécs Holding Zrt. tulajdonában van, akkoriban ugyanis a B52 diszkó kisajátításához kellett többszáz millió, és egy ingatlanügylet keretében 90 millióért „vette meg” papíron az egyébként ugyancsak önkormányzati tulajdonú holding a várostól a mozit. Ennél sokak szerint a területet is többet ér, bár a mai piaci viszonyok alapján igen kicsi az esély, hogy valaki százmilliókkal bejelentkezzen az ingatlanért.

Mert a Holdingnak a jelek szerint valami ilyesféle elképzelése van az ügyletről. A Dunántúli Napló kérdéseire ugyanis igen szűkszavú válasz érkezett, az alábbi summázattal: „Az épület értékesítésének nincsenek korlátozásai, de csakis megfelelő ajánlat érkezése esetén adjuk el”. Egy másik mondatban viszont úgy fogalmaztak: „Az ingatlanról nem rendelkezünk friss hivatalos értékbecsléssel”.  Nagy Csaba alpolgármester az EKF után így összegzett: „Pécsett 50 ezer négyzetméter új kultúrtér létesült, amit fel kell tölteni tartalommal. Nincs értelme tehát a kiürült terekbe új szervezeteket telepíteni, a vagyonhasznosítási irányelveknek megfelelően igyekszünk minden ingatlant piaci alapon értékesíteni.”  

Ami a valóság: jelenleg a Park moziban egy gyermektorna és trambulin klub működik bérleményben, akik fizetik az épület fenntartási költségeit is.

További részleteket a pénteki Dunántúli Naplóban olvashat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!