Kultúra

2014.10.10. 15:31

Hospice himnusz Pécsről, két változatban

A méltósággal fogadott halál gondolatának, az utolsó hónapok életminőségének magas szintű kialakításában élen járunk az országban, jórészt dr. Csikós Ágnesnek, a Pécs-Baranyai Hospice Alapítvány elnökének köszönhetően. A szervezet ezen a hétvégén a Hospice világnapján a gondolatformáló hagyományos programok mellett ismét egy újdonsággal jelentkezik.

Mészáros B. Endre (Dunántúli Napló)

– A méltóság mezeje rendezvényükön a várfalsétányon kisiskolások és minden korosztály ültet nárcisz virághagymákat a halottak emlékére. Miért fontos a gyerekek haláltudatát formálni?

– A gyerekeknek az elmúlásról 9-10 éves korig csak mágikus elképzelésük van, ekkortól értik meg igazán, hogy mi az amikor valakit örökre elvesztünk. Sokan azt gondolják, ha nem beszélünk róla, akkor megkíméljük a gyereket. Pedig ők sokkal többet érzékelnek a család veszteségéből mint azt gondolhatnánk. Becsapni pedig soha nem szabad őket, nagyon rossz megoldás például azt mondani, hogy a nagymama „elutazott”.  

– Az országban elsők között Pécsett vezették be a palliatív szakrendelést (végstádiumban a beteg fájdalmainak csökkentése, az életminőség javítása). Mit mutat az ambuláns gyakorlat, felnőttként mennyire állunk készen a halál fogadására?

– Van aki teljesen őszintén tud beszélni az utolsó hónapokról, másutt pedig a családban mindenki hárít, ha szóba hozzák. Pedig nagy szükség van ennek a helyzetnek a kibeszélésére, az életnek nagyon fontos szakaszát jelentik az utolsó hetek. És nem csak a búcsúzás miatt! Ez az összegzés időszaka, sok olyan dolgot átadhat a távozó, ami segít az itt maradóknak.   

– Mi a célja a Hospice hangja jótékonysági hangversenyüknek? 

– Ez egy csodálatos összefogás eredménye, a bevételből pedig a hospice ellátás műszereit pótoljuk. Nyolc ad kis önálló műsorokat a POTE aulában szombat este, majd közösen bemutatják az ország első hospice dalát. Moravetz Levente írta a szövegét, és két különböző hangulatú zenét szerzett hozzá Schóber Tamás, valamint Balásy Szabolcs. Azt reméljük, hogy megszületett a magyarországi hospice himnusz. 

– Ugyancsak elsők közt kezdték el a hospice önkéntesek képzését. 

– Háromszor annyian jelentkeztek, mint amennyi hely volt, s többségük ma már aktív segítőnk.

– Mikor közelítünk az életünkkel a hospice szolgálat szellemiségéhez?

– Ha úgy éljük bármikor az életünket, hogy az minél értékesebb, élettel telibb legyen. Nem a napok száma a fontos, hanem a napok tartalma.

A Hospice világnap baranyai eseményei

Dr. Csikós Ágnes (44) adjunktus, a PTE  ÁOK Hospice – Palliatív Tanszék vezetője, a Pécs-Baranyai Hospice Alapítvány elnöke lapunknak beszámolt arról is, miként csatlakoznak 10 éves fennállásukat ünnepelve az idei Hospice világnaphoz. Az események e hét szerdán kezdődtek, amikor a Művészetek Házában bemutatták F. D. Ferris – J. D. Martin: Csak hull a könnyem című könyvét, mely most kerül a hazai boltokba, és a gyászhoz ad támogatást az embereknek. Frank D. Ferris emellett részt vesz a pécsi rendezvényeken is, és palliatív képzést ad hazai rezidenseknek és palliatív szakembereknek. Szombaton délelőtt 11 órától a Méltóság mezeje rendezvény zajlik a Dóm Kőtár mögött a várfalsétánynál, gyerekekkel, nyugdíjasokkal, műsorcsokorral, nárcisz virághagymák elültetésével. Ugyancsak szombaton 18 órakor Hospice Hangja jótékonysági hangverseny lesz a PTE Szigeti úti aulájában nyolc kórussal.

Címkék#Pécs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!