Nemzet és Európa

2018.05.18. 12:34

Mindenkit lenyűgözött a magyar zene, tánc és divat Berlinben

Valóságos folkfesztiválba csöppent az a kétszáz vendég, aki a berlini nagykövetségre látogatott szerdán. Sebestyén Márta, a Harcsa Veronika-Gyémánt Bálint duó zenéje és Molnár-Madarász „Meyke” magyar népviselet inspirálta divatbemutatója mutatta meg a magyar és az európai kultúra összefonódását.

A Magyarország Európában – Európa Magyarországon című zenediplomáciai rendezvény az európai kultúra közös gyökereit és kulturális párhuzamait mutatta meg 23 művész előadásában a berlini érdeklődőknek május 16-án Berlinben – olvasható a szervezők közleményében.

A koncertekre és a divatbemutatóra kétszáz vendég érkezett, javarészt a diplomáciai testületek képviselői és német politikusok.

 

„Európa sikerének titka a sokszínűség, és ezt meg kell őrizni” – hangsúlyozta Vizi E. Szilveszter akadémikus, az eseményt megvalósító Magyarország Barátai Alapítvány kuratóriumának elnöke.

Az eseményen beszédet mondott még a Miniszterelnökség élére jelölt Gulyás Gergely és Hans-Peter Friedrich, a Bundestag alelnöke, valamint házigazdaként Dr. Györkös Péter Nagykövet.

„Azt szeretnénk zene, tánc és viseletek által megmutatni, hogy a nemzeti büszkeség és az európaiság nemhogy nem áll ellentétben egymással, de felfogásunkban értelmezhetetlen is egyik a másik nélkül”

– mondta a vendégeknek az ötletgazda és rendező Rosonczy-Kovács Mihály.

Gulyás Gergely Európa jövőjéről is beszélt:

„Magyarország készen áll arra, hogy Németországgal, a visegrádi országokkal és valamennyi további EU-tagállammal együttműködve részt vegyen a Nagy-Britannia kiválása, a Brexit utáni Európa felépítésében.”

Andrejszki Judit és Sebestyén Márta zenekaraikkal az itáliai reneszánsz, a német barokk és romantika egy-egy példájának 20. századi magyar népzenében szervesen továbbélő párhuzamát mutatták meg, a Harcsa Veronika-Gyémánt Bálint Duó a 20. századi szórakoztató zenéből mutatott fel német-magyar dalpárhuzamokat, míg Molnár-Madarász „Meyke” divatbemutatója kalocsai, barkó, kalotaszegi, torockói és mezőkövesdi népviselet inspirálta ruhákat tárt a berlini értelmiség, diplomaták és média közönsége elé.

A magyar népművészet változatos tájegységeinek jellemzőit és sokszínűségét anyanyelveként használó Molnár-Madarász “Meyke” a mai nők számára készíti variálható haute-couture és pret-á-porte ruháit. A tervezés során kiemelt figyelmet szentel annak, hogy ne csupán a magyar népi viseletek dísz- és motívumkincsét vegye át, hanem a modern design szemléletével láttassa azok felépítését, szerkezetét, értékét is.

Sebestyén Márta

A Harcsa Veronika – Gyémánt Bálint Duó Karády Katalin, Weygand Tibor, Hanns Eisler és Peter Krueder szerzeményeit adta elő.

Andrejszki Judit, a Musica Profana alpító régizenész csembalistája és énekese, valamint a világhírű Sebestyén Márta összeállításaiban például Nikolausz Hermann húsvéti himnusza, Pierre Attaignant gyűjteményének tourdillon tánczenéje csendült fel moldvai, rábaközi, kalotaszegi dallamok kíséretében. A művészek olyan kapcsolódásokra hívták fel a figyelmet, mint például a forgatós táncok német barokk eredete. Ezek a táncok a szerte Európában közkedvelté vált dreh-tanzenből fejlődtek ki, és a táncházmozgalom által ma is élnek Magyarországon.

Harcsa Veronika

A kísérő zenekar egyrészt a Musica Profana zenészeiből állt, másrészről pedig egy, az eseményre válogatott népzenész zenekarból: Gombai Tamás (hegedű), a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Népzene tanszékének óraadó tanára, Szabó Dániel (cimbalom) a Magyar Nemzeti Táncegyüttes zenei vezetője, Hegedűs Gergely Dávid (brácsák) az Ifjú Szívek Táncegyüttes zenekarának tagja, Havasréti Pál (bőgő, tekerő), a legendás Téka Zenekar alapítója, míg Rosonczy-Kovács Mihály (hegedű) a Hungarian FolkEmbassy-t képviselte. Ifj. Szerényi Béla és barátai tánccal gazdagították a műsort.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!