Máshogy olvastatta a verset

2017.09.04. 10:50

Meghalt John Ashbery Pulitzer-díjas amerikai író

Kilencvenéves korában elhunyt John Ashbery Pulitzer-díjas amerikai író, műfordító és kritikus világszerte kultikus tiszteletre tett szert.

Ashbery házastársa, David Kermani szerint az író vasárnap hunyt el hudsoni otthonukban, természetes okokból.

Az 1927-ben Rochesterben született Ashbery volt az első élő költő, akinek egy teljes kötetet szentelt az amerikai irodalom klasszikusaira specializálódott Library of America kiadó.

A Self-Portrait in a Convex Mirror című 1975-ös verseskötetével bezsebelte a három legjelentősebb amerikai irodalmi elismerést: a Pulitzer-díjat, a National Book Awardot és National Book Critics Circle-t. A kötet címadó versét tartják a mesterművének. A művészetről, időről és tudatról szóló költeményt a 16. században élt itáliai mester, Parmigianino azonos című festménye ihlette.

Hat évvel ezelőtt megkapta a bölcsészettudományok terén odaítélhető legmagasabb amerikai állami kitüntetést (National Humanities Medal) és „a versolvasás módjának megváltoztatásáért” ünnepelték.

Ashbery kiváló műfordító volt, Arthur Rimbaud, Raymond Roussel és számos másik francia író munkáit fordította angolra, valamint a The New York Herald Tribune, a New York magazin és a Newsweek, továbbá a Partisan Review kritikusaként is dolgozott. Éveken át tanárként is tevékenykedett, egyebek között a Brooklyn College-ban, a Harvardon és a Bard College-ban.

Pályafutása még az iskolában kezdődött, amikor egy osztálytársa – Ashbery tudta nélkül – elküldte egy írását a Poetry magazinnak. Hosszú és termékeny karrierje során Ashbery-nek mindig annyi gondolat cikázott a fejében, hogy az AP hírügynökségnek egyszer azt mondta, ritkán olvasott át újra egy verset, miután papírra vetette.

Több mint 30 könyv jelent meg a nevével az 1950-es évektől, köztük verses- és esszékötetek, fordítások és egy regény, az A Nest of Ninnies, amelynek James Schuyler költő volt a társszerzője.

Borítókép: AFP / Effigie / Leemage

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!