idill újragondolva

2020.10.22. 16:06

Hárommilliárdért kelt el Banksy Monet-paródiája

Az alkotó árverésen elkelt második legdrágább művéért öt elszánt vásárló folytatott kilenc percig tartó online licitharcot.

Fotós: TOLGA AKMEN

Fotós: TOLGA AKMEN

A vártnál magasabb áron, 7,6 millió brit fontért (hárommilliárd forint) kelt el egy szerdai londoni árverésen egy Banksy-alkotás, amely Claude Monet egyik mesterművének újragondolt változata.

A Sotheby's aukciósház közlése szerint „öt elszánt vásárló folytatott kilenc percig tartó online licitharcot” a képért, amely így az alkotó árverésen elkelt második legdrágább műve lett.

Tavaly októberben 9,9 millió fontért (négymilliárd forint) kelt el Londonban Banksy egyik leghíresebb és legnagyobb méretű képe, amelyen csimpánzok népesítik be a brit törvényhozás alsóházát.

A titokzatos brit utcaművész vásznat és olajfestéket ragadva készítette el 2005-ben a Show Me the Monet című alkotást, a francia impresszionista festő Tavirózsák című festményének paródiáját.

Az eredeti mű azt a fából készült hidat örökíti meg, amely a francia impresszionista festő giverny-i kertjének tavacskája fölött ívelt át. Banksy változatán az idillt megzavarja, hogy a tavirózsák között két bevásárlókocsi és egy narancssárga útjelző bója áll ki a kerti tóból.

A Sotheby's szerint Banksy a fogyasztói társadalom környezettel szembeni nemtörődömségére világít rá a képpel.

A Show Me the Monet című kép, amelynek leütési árát előzetesen 3–5 millió font közé becsülték, a bristoli születésű művész híres alkotásokat újragondoló „remixek”, a Crude Oils sorozatának része.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!