Ország-világ

2020.08.22. 14:21

Jakab Péter vagy nem érti a helyzetet, vagy hazudik

Jakab Péter szerint a Fidesz kizáratná az ellenzéket a tiszaújvárosi időközi országgyűlési választásról.

Borítókép: Magyar Zoltán jobbikos országgyűlési képviselő (j) és Bíró László, a párt Borsod-Abaúj-Zemplén megyei önkormányzati képviselője sajtótájékoztatót 2020. január 29-én

Forrás: MTI

Fotós: Koszticsák Szilárd

A Jobbik elnöke vagy nem érti a helyzetet vagy hazudik, ugyanis Bíró László így is elindulhat, legfeljebb a Jobbik logója nem lehet a neve mellett a párt bénázása miatt – értékel a Magyar Nemzet.

Semmi nem gátolja az antiszemita kijelentéseiről elhíresült Bíró Lászlónak, az ellenzéki összefogás jelöltjének az indulását az október 11-ére kiírt tiszaújvárosi időközi országgyűlési választáson – írja a Mandiner.hu.

Borítókép: Magyar Zoltán jobbikos országgyűlési képviselő (j) és Bíró László, a párt Borsod-Abaúj-Zemplén megyei önkormányzati képviselője sajtótájékoztatót 2020. január 29-én
Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

A lap felidézi, hogy a Fidesz megtámadta a Jobbik mint jelölőszervezet nyilvántartásba vételét a helyi választási bizottságnál. A nyilvántartásba vételi kérelem elleni érvelés lényege az, hogy mivel a januári tisztújító kongresszuson hozott döntéseket még mindig nem jegyeztette be a Jobbik a bírósági nyilvántartásba, így a párt nevében joghatályosan jelenleg senki sem tehet nyilatkozatokat, azaz hivatalosan jelölőszervezetként sem jelenhetnek meg az időközi választáson.

Erre hisztérikusan reagált a Jobbik elnöke, Jakab Péter egy pénteki " target="_blank" rel="noopener noreferrer">Facebook-posztban, ahol Fehéroroszországot emlegette és azt, hogy Orbán Viktor „kizáratná az ellenzéket a választásból”. A valóság ezzel szemben az, hogy Bíró László elindulhat a választáson, ha megszerzi az induláshoz szükséges megfelelő számú ajánlást. A jogvita csak arról szól, hogy megjelenhet-e a Jobbik mint jelölő szervezet a szórólapokon, szavazólapokon. A többi párt, a DK, a Momentum, az MSZP, az LMP és a Párbeszéd biztosan fel lesz tüntetve.

A jelenlegi helyzet tehát nem arról szól, hogy „diktatúra” van-e, hanem pont a Jobbik bénázásáról: a pártnak ugyanis hét hónap sem volt elegendő arra, hogy a január 25-én tartott tisztújító kongresszus által hozott döntéseket nyilvántartásba vetesse a bírósággal. A fellebbezés érvelése szerint így állt elő az a helyzet, hogy a Jobbiknak jelenleg nincs képviseleti joggal rendelkező szervezeti képviselője, mivel a korábbi képviselők (a bírósági nyilvántartás szerint: Zsiga Kárpát Dániel Gábor, Sneider Tamás, Gyöngyösi Márton, Stummer János, Hegedűs Lorántné, Szabó Gábor, Bana Tibor, Gyüre Csaba, Ander Balázs) megbízatása már 2020. május 12-én megszűnt, az új szervezeti képviselőket a Fővárosi Törvényszék viszont még azóta sem vette nyilvántartásba.

Mindeközben a Jobbik képviselő-aspiránsáról, Bíró Lászlóról kiderült: antiszemita kommenteket írt Facebook-bejegyezések alá. A néppártosodott jelölt „tetűcsúzdásokról” és „Judapestről” értekezett a közösségi médiában. Tetteit pedig úgy magyarázta: a 2018-as választás után „apátiába” esett, és ezért tette ezeket a kijelentéseket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában