Orosz–ukrán háború

2022.09.11. 07:19

Folytatódnak a harcok: nagy területeket foglalhattak vissza az ukránok (videó)

200. napja dúl az orosz–ukrán testvérháború szomszédunkban – frissül

Megsemmisült páncélozott járművek Blaiklijában szeptember 10-én

Forrás: AFP

Fotó: Juan Baretto

Kormányzó: az ukrán erők már több mint negyven települést felszabadítottak Harkiv megyében

Az ukrán erők már több mint negyven települést szabadítottak fel a harkivi régióban - közölte Oleh Szinyehubov megyei kormányzó vasárnap egy sajtónyilatkozatban, amelyet hivatalának sajtószolgálata is közzétett internetes oldalán.

 

A tisztségviselő hozzáfűzte, hogy "valójában sokkal több a felszabadított település, csak ez az adat nem közölhető, tekintettel az ukrán hadsereg folyamatban lévő hadműveletének érdekeire".

 

"Felszabadítottuk területeink jelentős részét a csuhujivi járásban, Kupjanszk és a Balaklija térségében. Egységeink benyomultak Kupjanszkba, az izjumi járás településeinek felszabadítása pedig folyamatban van. Összességében északi, északkeleti irányban fegyveres erőink tartják pozícióikat. Az ellenség folyamatosan próbálja támadni őket, megpróbál áttörni, mindenféle fegyverrel: légi csapásokkal, rakéta-sorozatvetőkkel, ágyútüzérséggel támad" - fejtette ki Szinyehubov.

Putyin Macronnak: el kell érni, hogy Kijev ne lövesse az zaporizzsjai atomerőművet

Katasztrofális következményekkel járhatnak a zaporizzsjai atomerőmű elleni rendszeres ukrán támadások, Kijevre befolyást kell gyakorolni a befejezésük érdekében

 - közölte vasárnap Vlagyimir Putyin orosz elnök telefonon francia hivatali partnerével, Emmanuel Macronnal.

A Kreml sajtószolgálatának tájékoztatása szerint a francia kezdeményezésre létrejött eszmecsere során Putyin felhívta a figyelmet arra, hogy az atomerőmű létesítményei, köztük a radioaktívhulladék-tároló elleni rendszeres ukrán támadások katasztrofális következményekkel járhatnak. Tájékoztatta Macront azokról az intézkedésekről, amelyeket orosz szakemberek tettek az erőmű fizikai védelmének biztosítása érdekében, és hangsúlyozta, hogy befolyást kell gyakorolni a kijevi vezetésre az erőműre mért csapások azonnali leállítása érdekében.

Vlagyimir Putyin orosz elnök
Fotós: Gavriil Grigorov / Forrás: Szputnyik/AFP

Az orosz államfői hivatal szerint összességében a vezetők "részletes és őszinte eszmecserét folytattak az ukrajnai helyzetről", különös hangsúlyt fektetve a zaporizzsjai atomerőmű biztonságával kapcsolatos kérdésekre. A felek kifejezték készségüket a létesítmény körül kialakult helyzet ügyében a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) részvételével zajló, politikamentes együttműködésre. 

Putyin arra is felhívta a figyelmet, hogy az ukrán fegyveres erők a nyugati országok által szállított fegyverekkel folytatják a Donyec-medence városai polgári infrastruktúrájának célzott és tömeges lövetését, amit a civil lakosság megszenved.

Putyin azt is hangoztatta Macronnak, hogy az Ukrajnából exportált gabonának elsősorban a rászoruló országok igényeit kellene kielégítenie. Felhívta a figyelmet annak fontosságára, hogy az Európai Bizottság ne gördítsen akadályokat az orosz mezőgazdasági termékek és műtrágya afrikai, közel-keleti és latin-amerikai piacokra való szállítása elé.

A két elnök megállapodott a párbeszéd különböző szinteken való folytatásában, beleértve a miniszterit is. Putyin és Macron legutóbb hosszú szünet után, augusztus 19-én beszélt telefonon egymással, ugyancsak a francia fél kezdeményezésére. A francia államfő szombaton Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel folytatott eszmecserét.

Többezres ukrán veszteségről beszélnek az oroszok

Az ukrán hadsereg vesztesége a harkivi északi és mikolajivi-Krivij Rih-i déli frontszakaszon szeptember 6-10. között meghaladta a négyezer halottat és nyolcezer sebesültet

 - jelentette ki Igor Konasenkov altábornagy vasárnap a hadijelentést ismertetve.

A tábornok szerint Harkiv megyében az orosz hadsereg precíziós fegyverekkel támadott ukrán katonai célpontokat. Emellett a donyecki régióban, Krasznoarmijszk vasútállomásánál Iszkander rakéták mértek csapást kirakodás közben az ukrán 28. gépesített lövészdandárra. A RIA Novosztyi hírügynökség ukrán forrásokra hivatkozva azt írta, hogy vasárnap egész Ukrajna területén légiriadót rendeltek el.

Az orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata által 2022. szeptember 11-én közreadott videóról készített képen orosz ejtőernyős vállról indítható rakétát lő ki az ukrajnai mikolajivi-Krivij Rih-i déli frontszakaszon 
 Forrás: MTI/AP/Az orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata

Konasenkov szerint az orosz harcászati légierő, valamint tüzérségi és rakétacsapatok az elmúlt egy nap alatt nyolc ukrán vezetési pontra, 43 tüzérségi egységre, 103 élőerő- és hadfelszerelés-összpontosulásra, valamint két lőszerraktárra mértek csapást, megsemmisítve egyebek között egy célfelderítő és -követő radarállomást Mikolajiv megyében. Az orosz légierő lelőtt egy ukrán Mi-8-as helikoptert, négy drónt, két Tocska-U ballisztikus és két amerikai gyártmányú HARM radarelhárító rakétát, valamint HIMARS  és Vilha sorozatvetők 12, valamint kilenc lövedékét.

Ukrán főparancsnok: az ukrán erők 50 kilométerre vannak az orosz határtól

Az ukrán csapatok folytatják az Oroszország által megszállt területek felszabadítását: 

szeptember eleje óta több mint háromezer négyzetkilométer került vissza Ukrajna ellenőrzése alá, Harkiv irányában pedig nemcsak dél és kelet, hanem észak felé is elkezdtek haladni, és már ötven kilométerre vannak az ukrán-orosz államhatártól

 - számolt be Valerij Zaluzsnij, az ukrán fegyveres erők főparancsnoka vasárnap a Telegram üzenetküldő alkalmazáson.

A washingtoni hadtudományi intézet (ISW) elemzői legfrissebb jelentésükben  - amelyből az Ukrajinszka Pravda hírportál idézett - azt írták, hogy 

az ukrán erők nagy valószínűséggel Harkiv megyében Izjum városát is elfoglalják a következő 48 órában, ha még nem tették meg. Izjum felszabadítása lesz Ukrajna legjelentősebb katonai eredménye a márciusi kijevi csata megnyerése óta

 - fogalmaztak a független amerikai intézet elemzői. Kiemelték: Izjum visszafoglalása megakadályozhatja Oroszországot abban, hogy a donyecki régiótól északnyugatra előrenyomuljon az E40-es autópályán, amelyet az orosz hadsereg megpróbált felhasználni arra, hogy Szlovjanszk és Kramatorszk irányában az ukrán erők "hátába kerüljenek".    

Nagy területet foglalhattak vissza az ukránok

Az Institute for the Study of War közlése szerint az ukránok azt állítják, hogy 70 kilométerre hatoltak be az orosz vonalakon túlra, és szeptember 6-a óta több mint 3000 négyzetkilométernyi területet szabadítottak fel, ami több, mint amennyi az oroszok április óta elfoglaltak.

Több ember is meghalt a Donyeck elleni támadásokban

Az orosz sereg 10 embert megölt, 19-et pedig megsebesített a Donyeck elleni támadásokban. A helyi kormányzó, Pavlo Kyrylenko szerint 4 embert megöltek Pokrovszkban, 3-at Krasznohorivkában, 2-őt Bahmutban, 1-et pedig Raihorodkában. A rendőrség 24 támadást jegyzett fel a régióban az elmúlt napban.

 

Ukrajna az orosz-bosnyák edzőmérkőzés törlését akarja

Ukrajna futballszövetsége felszólította a sportág nemzetközi (FIFA) és európai szövetségét (UEFA), hogy akadályozzák meg az orosz-bosnyák edzőmérkőzést, amelyet Szentpéterváron terveznek megrendezni november 19-én, egy nappal a katari világbajnokság kezdete előtt.

Az ukrán szervezet - honlapjának híre szerint - egyúttal külön levélben a meccs törlésére hívta fel Bosznia-Hercegovina labdarúgó-szövetségét, amelyet magában az ex-jugoszláv tagországban is sokan élesen bíráltak a barátságos mérkőzés lekötéséért.

Enyhül a nyomás több ukrán városon

Az ukrán erőknek most már több területük van, ahonnan további offenzívákat folytathatnak, és ez némi enyhülést jelenthet olyan városoknak, mint Kramatorszk és Szlovjanszk, amelyeket az orosz csapatok könyörtelenül lőttek.

Az oroszok megtámadtak egy települést Mikolajiv megyében

Az orosz hadsereg támadást indított Voznyesenszkben, ahol két ember megsérült. A megyei tanács vezetője, Hanna Zamaziejeva elmondta, hogy az infrastruktúrát támadták az oroszok.

Ukrán támadás a Krímben - videó

Szevasztopolt érte az éjszaka támadás, a jelentések szerint a légvédelmi rakéták egy támadó egységet lelőhettek.

 

Felrobbantottak az ukránok egy lőszerraktárt Herszonban

Az ukrán hadsereg jelentése szerint orosz lőszerraktárakat és kompátkelőt semmisítettek meg Herszon területen.

 

Leállt a zaporizzsjai atomerőmű 

Lekapcsolták az energiahálózatról a zaporizzsjai atomerőművet – jelentette be vasárnap a létesítményt üzemeltető ukrán Enerhoatom.

A döntést a vállalat biztonsági okokkal indokolta. A tájékoztatás szerint szombat este sikerült helyreállítani az erőműben az áramellátást, így biztonságosan le tudták állítani a hatodik, egyben utolsó működő reaktort.
 Az erőmű az utóbbi három napban már csak a saját szükségleteit látta el, miután a létesítményt az ukrán hálózattal összekötő elektromos vezetékek az ágyúzások következtében súlyosan megrongálódtak.

Az orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata által 2022. szeptember 2-án közreadott képen a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség, a NAÜ felügyelõi távoznak az orosz megszállás alá került zaporizzsjai atomerőműből szeptember elsején 
Fotós: - / Forrás: MTI/AP/Orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata

Az ukrán hadsereg ellenőrzése alá vonta Balakliját

Az ukrán hadsereg teljesen ellenőrzése alá vonta a kelet-ukrajnai Harkiv megye Balaklija városát Hanna Maljar ukrán helyettes védelmi miniszter vasárnap reggeli bejelentése szerint.

Ukrán hivatalos források szerint ugyanakkor szombat este ismét rakétatámadás érte Harkiv városát, legalább egy ember meghalt, több ház megrongálódott.

Rakétatámadást jelentettek az ország keleti részén fekvő Dnyipróból is. Borisz Filatov, a város polgármestere azt mondta, az egyik rakéta a központba csapódott be, több sebesültről tudnak, és tart a károk felmérése.

Mindeközben Volodimir Timosenko, a Harkiv megyei Hrakove rendőrfőnöke megerősítette, hogy az orosz erők elhagyták az ugyancsak Harkiv megyében található Hrakovét, és az ukrán rendőrség a városba érkezett. 

A hatóságok egyik legfontosabb feladata most a megszállók által elkövetett bűncselekmények felderítése

– tette hozzá.

Szombat esti videóüzenetében Volodimir Zelenszkij ukrán elnök azt mondta, az ukrán hadsereg a hónap elején elindított ellentámadása során eddig 2000 négyzetkilométernyi területet foglalt vissza. 

Több településről is kivonulnak az oroszok

Kivonják az orosz erőket a kelet-ukrajnai Harkiv megye Balaklija és Harkiv településeinek körzetéből, és Donyec megyébe csoportosítják át – közölte szombaton az orosz védelmi minisztérium szóvivője, Igor Konasenkov vezérőrnagy a TASZSZ orosz állami hírügynökség jelentése szerint.

Magyarország segít

Magyarország területére szeptember 10-én 0 óra és 24 óra között az ukrán-magyar határszakaszon 6709 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 9859 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

A beléptetettek közül a rendőrség 254 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító, 30 napig érvényes igazolást. 

Az ukrajnai háború elől szombaton 6 ember, köztük 2 gyermek érkezett Budapestre vonattal.

A rendőrök továbbra is segítik a háború elől menekülőket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában