Családtámogatás

2023.10.26. 09:19

Orbán Viktor: indul a csok plusz!

A miniszterelnök új bejegyzést tett közzé Facebook-oldalán a kormányinfón bejelentett csok pluszról.

MW

Forrás: Orbán Viktor Facebook-oldala

Minden eddiginél kedvezőbb otthonteremtési lehetőség a családoknak. Nekünk Magyarország az első!

– posztolta közösségi oldalán a kormányfő.

A szerdai kormányinfón Csák János kulturális és innovációs miniszter jelentette be, hogy a falusi csok megmarad, 

az ötezer fő feletti településeken pedig új konstrukciót vezetnek be csok plusz néven.

A hitel összege gyerekszámtól függően 15 millió, 30 millió, illetve 50 millió forint lesz, háromszázalékos kedvezményes kamat mellett. Az első közös otthon megvételekor elegendő tízszázalékos önrész. A hitel futamideje 10–25 évig terjed. A kölcsönt az édesanyák 41 éves korukig vehetik fel, de kétéves átmeneti időszakban azok az idősebb nők is élhetnek vele, akik igazoltan 12 hetes áldott állapotban vannak – írja a Magyar Nemzet.

A kedvezményes kamatozású kölcsön telekvásárlásra nem használható fel, ugyanis az a cél, hogy fedél legyen a családok feje fölött. Az első közös otthon érdekében nyolcvanmilliós határt szabtak meg, lakásbővítés vagy új lakásba költözés esetén 150 millió forint a limit.

Az első évben csak a háromszázalékos kamatot kell fizetni, ha megszületik a gyermek, egyéves hitelmoratóriumot lehet kérni. A második és minden további gyermek után tízmillió forintot elengednek a tartozásból.

A falusi csok esetében egységesítették a gyermekek után járó, vissza nem térítendő támogatás rendszerét – sorolta az intézkedéseket Csák János.

A kulturális és innovációs miniszter az otthonteremtési támogatással kapcsolatban közölte azt is, hogy

november közepére kidolgozzák az új otthonteremtési támogatási szabályokat, a támogatás felülről nyitott, azaz bárki megkaphatja, aki szeretné. 

Milyen lakások alkalmasak a csok pluszra? 

Az összes magyarországi eladó lakás és ház kínálata több mint 154 ezer hirdetést tesz ki az Ingatlan.com-on, aminek 91 százaléka megfelel a továbbköltözés esetén meghúzott maximum 150 millió forintos értékhatárnak. 

Budapesten a szóban forgó házak esetében október közepén 729 ezer forint volt az átlagos négyzetméterár, a lakásoknál pedig 946 ezer forintot tett ki. A különböző fővárosi kerületek között viszont jelentős különbségek lehetnek – írja a Magyar Nemzet.

Forrás: ingatlan.com

A vármegyeszékhelyeken a családi házaknál az átlagos négyzetméterár 530 ezer forint, a lakások esetében pedig 617 ezer forint. A legdrágább nagyvárosok közé tartozik Győr, Debrecen, Veszprém és Székesfehérvár, ahol 590–769 ezer forintnál tartanak az átlagos négyzetméterárak. Ezzel szemben a legolcsóbban Békéscsabán, Kaposváron, Miskolcon, Salgótarjánban, Szekszárdon és Szolnokon kínálják a szóban forgó ingatlanokat, mégpedig 223–486 ezer forintos átlagos négyzetméteráron.

A csok pluszhoz rendelt, gyerekszám függvényében maximum 15, harminc- és ötvenmillió forintos kedvezményes, 25 éves futamidejű lakáshitel törlesztőrészlete havi 71–237 ezer forint lehet – ismertette Korponai Levente, a Money.hu vezetője. 

Ez a jelenlegi kamatkörnyezetben legalább havi 35–115 ezer forintos megtakarítást jelent az ugyanilyen összegű piaci lakáshitelek törlesztőjéhez képest. 

A teljes cikk ITT olvasható el. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában