Kárpát-medencei magyar médiatalálkozó

2023.12.08. 20:51

Tuzson Bence: gyorsan változó világban kell megtalálnia helyét a médiának

Napjainkban egy gyorsan változó világban kell megtalálnia helyét a médiának és az újságírásnak, ami hihetetlen felelősség és feladat - mondta Tuzson Bence igazságügyi miniszter a III. Kárpát-medencei magyar médiatalálkozón pénteken, Visegrádon.

MW

Tuzson Bence igazságügyi miniszter köszöntőt mond a III. Kárpát-medencei magyar médiatalálkozó megnyitóján a Thermal Hotel Visegrádban 2023. december 8-án

Forrás: MTI

Fotó: Szigetváry Zsolt

Tuzson Bence köszöntőjében rámutatott: képesnek kell lenni elhatárolni a lényegest a lényegtelentől, a valóst a valótlantól, és el kell tudni juttatni az üzenetet a hallgatósághoz.

Minőségi kommunikációra van szükség, amely a valóságot közvetíti 

- húzta alá.

Egykor Gutenberg világában éltünk, ma pedig Zuckenbergében - mondta, hozzátéve: talán még soha nem volt akkora kommunikációs szakadék a generációk között, mint napjainkban.

A miniszter felidézte, hogy amikor először választották országgyűlési képviselőnek, 2014-ben, akkor az volt az első olyan Országgyűlés, amely legitimációját már a határon túli magyaroktól is kapta. Ez egyfajta kötelezettséget "állított" a magyar Országgyűlés és a magyar kormány elé egyaránt - mondta.

"Magyarország miniszterelnöke már nem egy határokkal körbe zárt országnak a miniszterelnöke, hanem minden magyaré" 

- fogalmazott. Kitért arra, hogy mindez kötelezettséget jelent olyan értelemben is, hogy minden intézkedésüket oly módon kell meghozni, hogy az minden magyarra kihat, és ennek megfelelő felelőséggel kell kormányozni.

Ugyanakkor minden határon túli magyar felel Magyarországért és a teljes magyar közösségéért - mutatott rá, kiemelve: ezen a téren is létrejött a nemzetegyesítés.

Vitályos Eszter, a Kulturális és Innovációs Minisztérium parlamenti államtitkára rámutatott: a Kárpát-medence legjobb újságírói, legfontosabb szerkesztői és legmeghatározóbb médiaszemélyiségei vesznek részt a találkozón.

"Elképesztő felelősség nyomja az írástudók vállát" 

- fogalmazott a parlamenti államtitkár, hozzátéve: minden egyes szónak "komoly súlya" van.

VITÁLYOS Eszter
Vitályos Eszter, a Kulturális és Innovációs Minisztérium parlamenti államtitkára köszöntőt mond a III. Kárpát-medencei magyar médiatalálkozó megnyitóján a  Thermal Hotel Visegrádban 2023. december 8-án
Fotó: Szigetváry Zsolt / Forrás: MTI

Kitért a hitelesség fontosságára is, amit - mint mondta - nagyon nehéz felépíteni, de nagyon könnyű elveszíteni.

Vitályos Eszter - aki a térség kormánypárti országgyűlési képviselője is - a visegrádi rendezvényen szólt az ott zajló fejlesztésekről, és hangsúlyozta: rengeteg a tennivaló. Amennyire gyönyörű ez a térség, annyira népszerű is, egyre többen költöznek ide, ami számos feladatot ró az döntéshozókra - húzta alá az államtitkár.

Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkára felidézte, első alkalommal 2019-ben szervezték meg a találkozót, amelyből mára hagyomány lett. Ezek a találkozók arra is lehetőséget teremtenek, hogy a szakmai kapcsolatok mellett baráti kapcsolatok szülessenek, illetve a meglévők megerősödjenek - hangsúlyozta.

POTÁPI Árpád János
Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára köszöntőt mond a III. Kárpát-medencei magyar médiatalálkozó megnyitóján a  Thermal Hotel Visegrádban 2023. december 8-án
Fotó: Szigetváry Zsolt / Forrás: MTI

Önök azért vannak itt, mert magyarok - fogalmazott, hozzátéve: a magyar nemzet egységét építik immár 14. éve. Rámutatott: 

fontos olyan hálózatok kialakítása a média területén is, amelyek később önmaguk is működőképesek lesznek. 

A kormány segíti létrejöttüket, működésüket, de azt szeretnék, ha ezek önállóan, a Kárpát-medencében megállnák a helyüket - jelezte.

Toót-Holló Tamás, a Magyar Nemzeti Médiaszövetség elnöke közölte:

 mára hagyománnyá vált a Kárpát-medencei találkozó, amelynek szervezéséhez a szövetség tavaly csatlakozott.

 

TOÓT-HOLLÓ Tamás
Toót-Holló Tamás, a Magyar Nemzeti Médiaszövetség elnöke köszöntőt mond a III. Kárpát-medencei magyar médiatalálkozó megnyitóján a  Thermal Hotel Visegrádban 2023. december 8-án
Fotó: Szigetváry Zsolt / Forrás: MTI

Kiemelte, a magyarság minden traumán, megpróbáltatáson túl tudja magát tenni. Az igazi kihívás ugyanakkor magyarként megmaradni ebben a szakmában – húzta alá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában