Elismerés

2024.01.26. 21:05

Novák Katalin kitüntetésben részesítette Kató Béla püspököt

Novák Katalin köztársasági elnök a Magyar Érdemrend nagykeresztje polgári tagozat kitüntetésben részesítette Kató Bélát, az Erdélyi református egyházkerület püspökét, a Sapientia Alapítvány kuratóriumának elnökét pénteken a Sándor-palotában Budapesten.

MW

Novák Katalin köztársasági elnök a Magyar Érdemrend nagykeresztje polgári tagozat kitüntetést adja át Kató Bélának, az Erdélyi református egyházkerület püspökének, a Sapientia Alapítvány kuratóriumának elnökének a Sándor-palotában 2024. január 26-án

Forrás: MTI

Fotó: Koszticsák Szilárd

Kató Béla az erdélyi néplélek vezére, aki felekezeti hovatartozástól függetlenül a 21. század Márton Árona – mondta Balog Zoltán, a Dunamelléki Református Egyházkerület püspöke, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke laudációjában.

Hozzátette: 

Kató Béla irányt mutat katolikusoknak, reformátusoknak, unitáriusoknak, evangélikusoknak, minden Krisztus-hívő közösségnek, ha magyar akar maradni.

BALOG Zoltán; NOVÁK Katalin; KATÓ Béla
Balog Zoltán, a Dunamelléki Református Egyházkerület püspöke, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke laudációt mond Kató Béla püspök kitüntetésének átadásán a Sándor-palotában 2024. január 26-án
Fotó: Koszticsák Szilárd / Forrás: MTI

A köztársasági elnök Facebook-posztjában „nagyság a kisebbségben” szavakkal jellemezte a kitüntetettet.

Kató Béla - nagyság a kisebbségben. Az Erdélyi Református Egyházkerület püspökét ma a Magyar Érdemrend Nagykeresztjével tüntettem ki. Gratulálunk és köszönjük a szolgálatot!

– írta.

Az ünnepségen részt vett Orbán Viktor miniszterelnök, Kövér László, a Magyar Országgyűlés elnöke és Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter.

KÖVÉR László; GULYÁS Gergely; NOVÁK Katalin; ORBÁN Viktor; KATÓ Béla; SCHANDA Tamás János; VERES István Attila
Novák Katalin köztársasági elnök (j6) és férje, Veres István (j5), Orbán Viktor miniszterelnök (j4), Kövér László, az Országgyűlés elnöke (j3), Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter (j2) és Schanda Tamás, az államfő kabinetfőnöke (j) Kató Béla püspök (j7) kitüntetésének átadásán a Sándor-palotában 2024. január 26-án
Fotó: Koszticsák Szilárd / Forrás: MTI

Balog Zoltán méltatása szerint Kató Béla hangot talál a románság képviselőivel is, azokkal, akik képesek felülemelkedni a kisstílű hétköznapi térnyerésen, meglátva a közös kelet-európai érdeket. Partnere továbbá azoknak a nyugat-európai protestánsoknak is, akikből még nem veszett ki teljesen a diktatúrából szabadult keresztyén testvéreik megértése.

Kiemelte: 

a népvezér, ha lelkipásztor és püspök, először felfelé figyel, Isten akaratát keresi. Ezután rátekint azokra, akiket rábízott. A népvezér, ha lelkipásztor is, minden egyes elveszett bárányra figyel, a közösség érdekét és a magányos ember fájdalmát egyszerre látja, vigasztal, bátorít, épít, védelmez, s ha kell, számon kér.

Kató Béla szeretetre méltó ember, Isten szolgája, a mi javunkra – mutatott rá Balog Zoltán, hozzátéve: nevéhez kapcsolódik, hogy az utóbbi 10 évben csaknem 500 erdélyi magyar templom újult meg, 10 templom épült újonnan, valamint 27 óvoda, magyar egyetemi campusok születtek újjá.

A Dunamelléki Református Egyházkerület püspöke arra hívta fel a figyelmet, hogy falakat emelni kevés, várat kell építeni, közösségeket, lelkeket.

Kató Béla az ünnepségen arról szólt, hogy

Erdély mai állapota azoknak is köszönhető, akik vállalták, hogy mindent megtesznek a közösségért, a másik emberért. Ez az értelmiség felelőssége

 – mutatott rá, hozzátéve: 

ha ez nincs meg bennünk, nem tudunk előre haladni.

Kató Béla elhivatott lelkészi szolgálata és közösségteremtő egyházvezetői tevékenysége, az erdélyi magyar szellemi örökség és kultúra továbbélése érdekében, különösen a magyar anyanyelvi oktatás terén végzett értékteremtő tevékenysége, valamint a nemzeti összetartozást a keresztény hit erejével is szolgáló, példaadó életútja elismeréseként vehette át a kitüntetést.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában