Európa 1 percben

2024.01.02. 11:26

Új műsor indult a Kossuth rádióban

Európa 1 percben címmel a Szent István Intézet és a Kossuth rádió együttműködésében új műsor indult a rádió Jó reggelt, Magyarország! műsorsávjában; a részletekről az intézet igazgatója számolt be az M1 aktuális csatorna kedd reggeli műsorában – írja az MTI.

MW

Illusztráció. Gécsek-Tóth Enikõ szerkesztő-műsorvezető (b) a Napközben című rádióműsort vezeti az MTVA Kunigunda útjai gyártóbázisán, a Kossuth Rádió stúdiójában

Forrás: MTVA

Fotó: Zih Zsolt

Máthé Zsuzsa közlése szerint

a műsor a júniusi európai parlamenti választásokra és az Európai Unió 2024-es soros magyar elnökségre hívja fel a figyelmet, az 1 percben jelentkező adásban a magyar közélet jeles szereplői osztják meg gondolataikat Európáról, az európaiság eszményéről.

Úgy fogalmazott: létezik egyfajta aggodalom Európával kapcsolatban, amiről érdemes beszélni. Mint mondta, a magyarok a történelem során sokszor „leválasztásra kerültek” Európától, ezért „élesebbek azok a szenzoraink”, amelyek azt jelzik, hogy az unió esetlegesen letér az alapítók által kijelölt útról.

A részletekről szólva elmondta, hogy az egyes műsorokban színészek, tudósok, művészek, a gazdasági és a civil szféra szereplői, egyházi vezetők szerepelnek, akik sokféleképpen fogalmazták meg Európával kapcsolatos mondanivalójukat. Volt, aki személyes történetet osztott meg, mások az európai eszmeiségre vagy a keresztény fundamentumokra hívták fel a figyelmet – jegyezte meg Máthé Zsuzsa. Hozzátette: ez egy olyan „kaleidoszkóp”, amely lenyomata a mai magyar kulturális életnek.

Éppen ezért a 130 részből álló adássorozat végén az elhangzott jegyzetek egy különleges, nyomtatott kiadvány formájában is megjelennek majd – ismertette. A magyar megszólalók írásait nagy európai gondolkodók, írók, költők Európát érintő felvetései egészítik ki – tette hozzá.

Külön kitért a műsor zenei szignáljára is, amelyet a Szent István Intézet felkérésére Gulya Róbert zeneszerző komponált Beethoven: „István király, Magyarhon első jótevője” című művének nyitánya alapján. Ezzel kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet, hogy a zenei kapcsolódás is jelzi a magyarok európaiságát.

Máthé Zsuzsa a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában is bemutatta az új adást, kiemelve, hogy minden megszólaló Európa jövőre fókuszál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában