Ukrán válság

2024.04.05. 06:09

Donyecki település elfoglalását jelentették be az oroszok

772. napja tart a háború a szomszédunkban. Hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner és az Origo híreiből válogatunk.

MW

Kelet-Ukrajna, 2024. április 5. Az orosz védelmi minisztérium 2024. április 4-én közreadott videofelvételérõl készített képen orosz harckocsi ágyúja az ukrán állásokra tüzel Kelet-Ukrajna Oroszországhoz csatolt részén. MTI/AP/Orosz védelmi minisztérium

Donyecki település elfoglalását jelentette be az orosz védelmi minisztérium

Elfoglalta a donyecki régióban lévő Vodjane települést az orosz hadsereg az elmúlt nap folyamán, az elmúlt hét során pedig 39 csoportos csapást hajtott végre nagyhatótávolságú földi és légi indítású precíziós fegyverekkel, valamint drónokkal ukrán energiaipari, hadiipari és légvédelmi létesítményekre, arzenálokra és üzemanyagbázisokra - közölte pénteken az orosz védelmi minisztérium.

A tárca szerint a csoportos csapásokat választ jelentettek a "kijevi rezsim" azon kísérleteire, hogy kárt okozzon az orosz olaj-, gáz- és energetikai létesítményekben. A támadás ukrán egységek és külföldi "zsoldosok" ideiglenes telepítési helyei ellen is irányult.

A március 31. és április 5. közötti időszakra vonatkozó hadijelentés szerint az orosz hadsereg kedvezőbb állásokat foglalt el Avgyijivka és Donyeck környékén, valamint a donyecki régió déli részén, eközben pedig visszavert 64 ukrán ellenrohamot, közülük 39-et Avgyijivkánál.

A Moszkvában kiadott beszámoló szerint az ukrán hadsereg a harci érintkezési vonal mentén több mint 5000 katonát veszített az elmúlt hét folyamán. Közülük a legtöbben, több mint 2110-en a Donyeck körzetében vívott összecsapásokban estek el vagy sebesültek meg súlyosan. Hét ukrán katona megadta magát.

A minisztérium a megsemmisített ukrán katonai célpontok és haditechnikai eszközök között sorolt fel egyebek mellett öt, Sz-300-as légvédelmi rendszerekhez tartozó indítóállást, három Szu-25-ös, egy Szu-27-es és egy MiG-29-es repülőgépet, 17 harckocsit, 30 páncélozott harcjárművet, öt HAMMER és JDAM irányítható légibombát, HIMARS, Vampire és Uragan sorozatvetők 91 rakétáját, továbbá 1119 drónt.

A helyi hatóságok az orosz ellenőrzés alá került ukrajnai területek és az Ukrajnával határos orosz régiók több településéről jelentettek pénteken ukrán tüzérségi és dróntámadást. A zaporizzsjai atomerőmű a Telegram-csatornáján közölte, hogy ukrán dróncsapást érte a teherkikötőjét és a 2. számú nitrogén-oxigén állomását. A támadás a létesítmény kulcsfontosságú infrastruktúrájában nem okozott kárt, az atomerőmű rendszereinek működését nem zavarta meg.

Kelet-Ukrajna, 2024. április 5. Az orosz védelmi minisztérium 2024. április 4-én közreadott videofelvételérõl készített képen orosz harckocsi ágyúja az ukrán állásokra tüzel Kelet-Ukrajna Oroszországhoz csatolt részén. MTI/AP/Orosz védelmi minisztérium
Fotó: -

Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő Moszkva nevében óva intette Kijevet és annak nyugati partnereit minden, a zaporizzsjai atomerőmű megtámadására vagy az ottani destabilizálására irányuló kísérlettől. Felszólította a Nemzetközi Atomenergia-ügynökséget (NAÜ), hogy a helyszínen tartózkodó szakértői rögzítsék az ukrán támadások minden esetét.

Orosz közlés szerint a Rosztov megyei Morozovszkban egy drón robbanószerkezetének detonációja következtében nyolc ember sérült meg pénteken. Az orosz légvédelmi erők az éjszaka folyamán 53 ukrán drónt lőttek le Rosztov, Szaratov, Kurszk és Belgorod megye, valamint a Krasznodari terület felett.

Rogyion Mirosnyik, az orosz külügyminisztériumnak "a kijevi rezsim bűncselekményei" ügyében illetékes nagykövete pénteki moszkvai sajtótájékoztatóján közölte, hogy az ukrán fél az első negyedévben legkevesebb 22 ezer lövedéket lőtt ki polgári objektumokra orosz területen, 201 civil halálát okozva, 721 civilt pedig megsebesítve. A sérültek között 59, a halottak között pedig 11 gyerek volt. A legfiatalabb halott gyermek mindössze 4 hónapos volt.

Mirosnyik szerint a Belgorod megye területére mért csapások száma az év eleje óta másfélszeresére emelkedett. Közölte, hogy az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) több mint 4500 büntetőeljárást indított ukrán "fegyveresek" és vezetőik által elkövetett bűncselekményekkel kapcsolatban, amelyek közül 980 került a végrehajtás szakaszába. Elmondta, hogy eddig az orosz bíróságok 215 büntetőügyben 310 személy ellen hoztak ítéletet, közülük 87-en a "nacionalista" Azov alakulatban szolgáltak.

A nagykövet szerint egyértelmű és közvetlen az összefüggés az ukrán harctéri vereségek és a hadviselés tiltott formáinak és módszereinek alkalmazása között.

 Kifogásolta, hogy a Nyugat ezek fölött szemet huny.

Litvánia háromezer drónt vásárol Ukrajna számára

Litvánia további katonai segély gyanánt háromezer drónt vásárol Ukrajna számára - közölte pénteken Ingrida Simonyte litván kormányfő ukrán hivatali partnerével, Denisz Smihallal folytatott megbeszélését követően Vilniusban.

A mintegy 2 millió euró értékű, litván gyártmányú repülőeszközök az év végéig jutnak el az orosz-ukrán frontra a tervek szerint.

Simonyte közölte azt is, hogy Litvánia rehabilitációs programot is indít a sebesült ukrán katonák számára, kormánya erre a célra 15 millió eurót különít el. A rehabilitációs központokat Lviv, Dnyipro és Zsitomir városokban hozzák létre.

Simonyte sürgette az Európai Uniót, hogy mielőbb kezdje meg a csatlakozási tárgyalásokat Kijevvel, egyben pedig hangsúlyozta a NATO-csatlakozás szükségességét is.

"Ukrajna és a NATO teljes biztonsága csakis Ukrajna teljes NATO-csatlakozásával érhető el" - hangoztatta.

A litván miniszterelnök annak lehetőségét sem zárta ki, hogy hazája katonákat küldjön kiképzési feladatok ellátására Ukrajnába. Simonyte felidézte, hogy katonai kiképzők már most ukrán csapatokat képeznek ki Litvánia és más országok területén. Ezzel összefüggésben felvetette, hogy "ki lehetne őket képezni esetleg Ukrajna területén. Megfelelő légvédelem mellett biztos van mód a kockázatok kezelésére" - tette hozzá.

 Smihal szerint Litvánia az ukrajnai háború kitörése óta egymilliárd euróval, GDP-je mintegy 1,5 százalékának megfelelő összeggel támogatta a kijevi kormányzatot. "Nagyra értékeljük mindezt" - tette hozzá.

Litvánia nemrég 35 millió euróval járult hozzá a cseh vezetésű lőszerberszerzési programhoz. A vilniusi védelmi tárca az év elején közölte, hogy Litvánia további 200 millió euró katonai segélyt tervez küldeni Ukrajnába 2026-ig.

Litvánia Smihal balti körútjának utolsó állomása.

SZBU: az ukrán erők megsemmisítettek több repülőgépet egy oroszországi reptéren

Az ukrán erők csapást mértek az oroszországi Rosztovi területen lévő morozovszki repülőtérre pénteken, megsemmisítve legalább hat katonai gépet - közölte az az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU).

A tájékoztatás szerint támadást az SZBU hajtotta végre a hadsereg több egységével közösen. A repülőtéren kijevi információk szerint Szu-34-es bombázók és Szu-27-es vadászrepülők állomásoztak. Oroszország ezeket a repülőgépeket főként arra használja, hogy irányított légibombákat dobjon le az ukrán erők állásaira, illetve frontmenti városokra. Az SZBU szerint a megsemmisült gépeken kívül további nyolc szenvedett jelentős károkat, ezen felül mintegy húsz orosz katona halt meg vagy sérült meg.

A biztosági szolgálat munkatársai lelepleztek a kárpátaljai huszti járásban egy egyházi elöljárót, aki vallási és etnikai gyűlöletet szított a határvidéken. A Moszkvai Patriarchátus Ukrán Ortodox egyházához tartozó pap emellett "polgárháborúnak" nevezte Oroszország Ukrajna elleni háborúját, igazolni próbálta az orosz hadsereg tetteit, és felszólította a híveket, hogy kerüljék meg a mozgósítást - írta a közösségi oldalakon közzétett közleményében az SZBU és a kárpátaljai megyei rendőrség. A pap akár öt év börtönt is kaphat Ukrajnában.

Az SZBU pénteken közzétette azt is, hogy munkatársai a dél-ukrajnai Odesszában őrizetbe vettek két külföldi ügynököt, akik rakétatámadást készítettek elő az ukrán erőknek a  régióban lévő főhadiszállása ellen. Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) elfogott embereit nem nevezték meg, a szakszolgálat annyit árult el róluk, hogy az egyik dél-kaukázusi ország állampolgárai, akik Odesszában laktak.

Az ukrán nemzeti gárda a Telegramon közölte, hogy elfogtak egy orosz haditengerészt, aki segédmotoros kerékpárral próbált ukrán állásokra eljutni és ott felderítést végezni.

Olekszandr Prokugyin, a déli Herszon megye kormányzója a Telegramon arról számolt be, hogy újabb három gyermeket sikerült visszavinniük Ukrajnába a régió orosz megszállás alatti területéről.

Megyei kormányzók pénteki beszámolói szerint az orosz erők ágyúzásai következtében két helyi lakos életét vesztette, nyolc pedig megsérült a kelet-ukrajnai Donyeck megyében. Az oroszok az éjjel csapást mértek a régióban lévő Pokrovszkra is, ott öten sérültek meg a helyiek közül, köztük egy gyermek. A déli Herszon város lakónegyedeit reggel támadták az orosz csapatok, három helyi lakos sérült meg. Az úgyszintén Herszon megyében lévő Beriszlavra drónokkal mért csapást az orosz hadsereg, három embernek okozva sérüléseket.

Az ukrán légierő közölte a Telegramon, hogy az éjjel az orosz erők öt rakétával és 13 Sahid kamikazedrónnal mértek csapást Ukrajnára, a drónokat mind megsemmisítették.

Az ukrán vezérkar pénteken azt közölte a Facebookon, hogy a területi toborzóközpontok behívják a 25. életévüket betöltött állampolgárokat regisztrációs adataik pontosítására, orvosi vizsgálatra és a vonatkozó katonai regisztrációs dokumentumok elkészítésére. Volodimir Zelenszkij a héten írta alá azt a törvényt, amelynek értelmében 27-ről 25 évre csökkentették a mozgósíthatóság alsó korhatárát, emiatt azokat a 25-27 év közöttieket, akik már letöltötték sorkatonai szolgálatukat, átvezetik a tartalékosok névsorába.

Súlyos áramkimaradások Harkovban

Az Ukrenergo beszámolója szerint vészhelyzeti áramkimaradások tapasztalhatóak Harkov térségben, ahol így 550 ezer ember maradt áram nélkül. A szakemberek jelenleg is dolgoznak a hiba elhárításán és a hálózatban történt károk kijavításán. Egy nappal korábban Oroszország átfogó csapást mért a térség energetikai hálózatára, a mostani áramkimaradás ennek a következménye. 

A rosztovi repteret támadták az ukránok

Ukrajna április 5-én hajnalban a Rosztov térségben található Morozov katonai repteret támadta meg drónokkal. Ennek következtében legalább hat repülőgép semmisült meg. Ukrán értesülések szerint 20 orosz katona halt meg a csapás következtében, ezt viszont Moszkva még nem erősítette meg. 

Orosz kormányzó ellen történt merénylet - videó

Az orosz Murmanszk térség kormányzója, Andrej Csibisz ellen április 4-én kíséreltek meg merényletet. Most egy videót is közzétettek a helyszínről. 

Újra Belgorodot támadhatják az ukránok

Légvédelmi riadó van érvényben Belgorodban, ahol a hatóságok arra számítanak, hogy az ukránok ismét rakétacsapást mérnek a térségre. A lakosságot arra kérik, hogy ne álljanak közel az ablakokhoz, a lakás legbiztosabb helyén tartózkodjanak, ha pedig az utcán vannak, azonnal keressék fel az egyik óvóhelyet. 

Áramszünet fenyeget az atomerőműben

Az Energoatom közölte, hogy lekapcsolták az ukrán energiahálózatról a zaporizzsjai erőműnek áramot biztosító külső felsővezetéket egy orosz ágyúzás után. A helyzet "vészhelyzettel fenyeget" - áll a közleményben.

"Ha ez az utolsó kommunikációs vonal megszakad az országos villamos hálózattal, az erőmű újabb áramszünet szélére kerül, ami súlyosan sérti a biztonságos működés feltételeit" - írta a társaság.

A háború kezdete óta az üzem nyolc teljes áramszünetet és egy részleges áramszünetet szenvedett el, 2022 márciusa óta orosz megszállás alatt áll.

Decentralizálás

Ukrajna kijelentette, hogy teljesen decentralizálnia kell villamosenergia-hálózatát, hogy csökkentse a nagyobb erőművektől való függőségét az energiainfrastruktúráját ért halálos orosz csapások közepette. A támadások „szinte folyamatosak voltak” – mondta Volodimir Kudrickij, az Ukrenergo, a hálózatüzemeltető vezetője. „15 vagy 20 nagy erőmű helyett több száz kicsit kell építenünk, amelyek szétszóródásuk miatt jobban ellenállnak ezeknek a támadásoknak” - fogalmazott.

350 ezren áram nélkül

350 ezer lakos áramellátása megszakadt, miután a csütörtöki támadások során a Harkov régióban egy energetikai létesítményt ért csapás. Összesen hat ukrajnai régióban vezettek be áramellátási korlátozásokat – közölte az Ukrenergo hálózatüzemeltető.

Életfogytiglani börtön

Hazaárulásért életfogytiglani börtönüntetésre és vagyonelkobzásra ítélték azt az ukrán férfit, aki részt vett a tavaly júliusi, kramatorszki pizzéria elleni orosz légicsapásban, amiben 13 ember halt meg.

A férfit a donyecki orosz titkosszolgálat szervezte be, hogy információkat gyűjtsön az étteremről. Amikor katonai rendszámú autókat vett észre a parkolóban, katonákat peddig az étteremben, videókat készített, amiket elküldött az orosz tartótisztjének, mire Oroszország rakétacsapást mért az étteremre.

Négy halott Harkovban

Zelenszkij elnök beszámolt arról, hogy csütörtökön négy ember halt meg Harkovban egy dupla Shahed-csapás következtében. A második kamikaze drón akkor csapódott be, amikor az Ukrán Állami Sürgősségi Szolgálat munkatársai a helyszínre érkeztek, hogy ellássák a sérülteket. 

Az áldozatok közül három a Sürgősségi Szolgálat munkatársa volt. Az ukrán elnök "aljas orosz taktikának" nevezte a támadás módszerét.

Sürgős légvédelmi segítség kell

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök feladatul szabta a külföldi ukrán diplomatának, hogy tegyenek meg mindent a szolgálati helyükön, hogy nagyobb légvédelmet tudjanak biztosítani a Harkov régiónak, Szuminak, valamint a déli régióknak.

"Teljesen elfogadhatatlan, hogy a világ oly sok országa még mindig azon gondolkodik, hogyan lehetne fellépni a terror ellen, pedig csak néhány politikai döntésre van szükség – néhány légvédelmi rendszerre, amelyek alapjaiban változtathatnak a helyzeten. Folytatjuk a megfelelő munkát partnereinkkel" - fogalmazott az elnök.

Stabilizált pozíciók

"Az ukrán katonai főparancsnok részletes jelentést készített a front azon területeiről, ahol az orosz hadsereg sikere várható. Sikerült stabilizálni a pozícióinkat. A főparancsnok beszámolt azokról a lépésekről, amelyek megakadályozzák a megszálló előretörését. Tekintettel a lőszerhiányra és a készletek pótlásának jelentős lelassulására, ezek az eredmények igazán jók" - értékelt napi videójában az ukrán elnök.

Magyarország segít

Magyarország területére 2024. április 4-én az ukrán-magyar határszakaszon 5164 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 5726 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.
A beléptetettek közül a rendőrség 56 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást.

Ez történt csütörtökön:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában