Olvasói levél

2018.09.27. 11:16

Bulizó albérlőktől szenved a ház – bosszankodik olvasónk

Több család éjszakáját teszik tönkre a hangoskodó fiatalok – mérgelődik olvasónk.

bama.hu

Néhány nappal ezelőtt a Postabontás rovatban arról írtam, hogy milyen nehéz helyzetben vannak azok a társasházi lakók, akiknek szomszédságában, lépcsőházában albérlők élnek. Persze nem lehet általánosítani, nyilván vannak problémamentes, az együttélés alapvető szabályait tiszteletben tartó albérlők is a városban. Mi, az egyik belvárosi épületben élők azonban már nem először járunk pórul: a tavalyi tanévben is többször kellett kihívni a rendőröket, mert hatalmas társaság bulizott a kiadott lakásban, a fiatalok italoztak, elviselhetetlen hangerővel hallgatták a zenét, és mindezzel együtt egész éjszaka ordítoztak. A hatóság távozásra szólította fel őket, utána lett csak nyugalom a házban – a következő buliig.

Idén szeptemberben új lakók érkeztek, negyedéves orvostanhallgatók – bíztunk benne, hogy velük nem lesznek problémák. Az első hétvégén 11-ig buliztak ugyan, kicsit hangoskodtak is, de nem voltak olyan sokan, és akkor még hittünk abban, hogy ennél rosszabb nem lesz a helyzet. Ezt még el is viseltük. Sajnos azonban tévedtünk! Múlt pénteken akkora bulit tartottak, hogy a ház falai is beleremegtek. Kihívtuk a rendőrséget – távozásra szólították fel a társaságot, nagyjából 20–25 ember lehetett a lakásban. Akik aztán az utcán hangoskodtak tovább, majd egy idő után odébbálltak.

Csak a mi házunkban hét család éjszakáját tették tönkre. Nem gondolom, hogy az eset egyedi, biztos vagyok benne, hogy a város több épületében szenvednek a lakók a hasonlóan viselkedő albérlők miatt. Érdekelne, hogy az egyetem mit szól ezekhez a történetekhez? Szerintük megengedhető, hogy a hallgatók – legyenek akár magyar, akár külföldi diákok – ilyen magatartást tanúsítsanak? Adnak egyáltalán tájékoztatást nekik az általános és a helyi szabályokról – mint például csendrendelet?

Lenne javaslatunk is, ami talán megoldást jelentene: miután a kiadott lakás tulajdonosát jellemzően ezek a problémák nem foglalkoztatják, miután nem a házban lakik – értelemszerűen nem is zavarja a hangoskodás. Viszont talán érzékenyen érintené, ha azokban az esetekben, amikor a lakók jogosan hívják ki a rendőrséget, a kiszállás költségét a főbérlőnek kiszámláznák. Talán ha az ő zsebére menne a randalírozás, akkor tenne is valamit a többi lakástulajdonos nyugalma érdekében. Mert egy-két albérlő miatt nem sérülhetnek a tulajdonostársak jogai! Név és cím a szerkesztőségben

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában