Postabontás

2021.01.30. 11:00

Füst nélkül is lehet égetni a kertben

Napok óta folyik polémia a sajtóban a zöldhulladék égetésről, a Dunántúli Napló Postabontás rovatában is többen megfogalmazták már véleményüket, írta olvasónk.

bama.hu

Agricultural concept. Work in the garden. Farmer burning dried branches. Spring time

Mindez felveti a gondolatot, hogy miért kell központilag szabályozni ezt a tevékenységet akkor, amikor ennek évszázados hagyományai vannak világszerte?

Őseink számára nagy kincs volt a lekaszált fű, amely az állattartás egyik fontos táplálékforrása volt. Nem égették el, csak begyűjtötték. Jellemzően Erdélyben, de más hegyvidéki településeken is a lekaszált szénát fából készült gúlákon szárították, és száradás után szállították a szénapajtákba.

Hasonló módszert alkalmaztam én is a kiskertemben évtizedeken keresztül. Majd amikor már a lekaszált fű elég száraz volt, az esti órákban, amikor a szél elállt és a légmozgás felfelé irányult, kis kupacokban meggyújtottam, és a parázsra kis adagokban ráhelyezve, szinte füst nélkül elégettem.

Minden oldalról szomszédokkal vagyok körülvéve, de még egyszer sem hangzott el egyikük részéről se semmilyen panasz a módszer ellen. Mindez azt mutatja, hogy van megoldás arra, hogy a kerti hulladékokat megfelelő módon elégessük – lehet, hogy ezt kellene inkább jogszabályban rögzíteni, semmint megtiltani a tevékenységet.

F. T.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!