Égetés helyett komposztálás

2023.02.13. 14:09

Nem akarunk újra füstben dolgozni a kertben - panaszolják olvasóink

Közeleg a tavasz, a kerti munkák ideje.

W.K.

Fotó: Hüvösi Csaba

Olvasóink közül többen a zöldhulladékok elégetésének teljes tiltását szorgalmazzák, helyette a komposztálást javasolva.

 - Őszintén remélem, hogy mindenki számára világos: a kerti hulladék égetése alapvetően tilos, egyelőre még azokon a településeken megengedett, ahol helyi jogszabály rendezi a kérdést. A komposztálás a megoldás - ez egyáltalán nem zavarja a szomszédokat illetve a környéken élőket - írta egyikük. 

Más is a komposztálásban látja a megoldást: - A kerti hulladék elégetése helyett ott a komposztálás, ami nem szennyezi a környezetet, ellentétben a faágak, levelek elégetésével. Jön a tavasz, hamarosan ismét füstbe borulnak a mecseki kiskertek. Jó lenne ennek elejét venni. Nem oly rég láthattuk, hogy a tűzgyújtás milyen katasztrófához vezethet - hívta fel a figyelmet előfizetőnk. 

Más másként vélekedik: - Régen a komposztáló, amit trágyadombnak hívtak, a hátsókert végében volt, falun. Most a városban, a szomszéd kerítéséhez, házához közel, 3-4 méterre, így ott bűzölög, és ott szaporodnak a nyüvek, és legyek hada lepi el.  Ha mégis sikeres a komposztálás, úgy kb. 8-10 év alatt össze jön két vödörre való, akkor megérte? - teszi fel a kérdést olvasónk. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában