Olvasói vélemény

2023.03.17. 20:07

Több sebből vérzik a helyi adózás - bosszankodik olvasónk

W. K.

Fotó: Havran Zoltán

Az építményadómra vonatkozó határozat február 7-én kelt. A levelet március 14-én kaptam kézhez. Ha valami rendszerhiba keletkezett is, nem hiszem, hogy annak elhárítása több mint harminc napot vesz igénybe. 

A befizetési határidők tekintetében az önkormányzat saját jogszabályával megy szembe. A postákon kígyózó sorokból egyértelműen látszott, hogy ki a törvénytisztelő: a lakosság. Mentek az emberek hanyatt-homlok, hogy még 15-e előtt a befizetések az összeget, vagy átvegyék a csekket. 

A másik, ami kifogásolható, az a stílus: a hétvégi házam után nem kell építményadót fizetnem, így volt ez eddig is, viszont minden alkalommal erről is kaptam egyenlegértesítőt. Ami ezúttal elmaradt. Telefonáltam az adóirodára: aki felvette a telefont nem mutatkozott be, majd némi keresgélés után lekezelő hangnemben közölte, hogy a hiányolt iratot majd szeptemberben megkapom.

A lakásom után, ami kisebb 50 négyzetméternél, adót nem kell fizetnem - a levélben azt írják, hogy nulla forint megfizetésére köteleznek. Értem én, hogy van egy szabványszöveg, de nulla forint megfizetésére senkit nem lehet kötelezni. 

És, hogy a sort folytassam: 50 négyzetméterig építményadót nem kell fizetni. Ami könnyebbség. Aki azonban ennél nagyobb ingatlannal rendelkezik, annak 25 négyzetmétertől indul a fizetési kötelezettség. Ezt igazságtalannak érzem - az lenne a fair, ha 50 négyzetméterig mindenkinek járna adómentesség. 

Név és cím a szerkesztőségben 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!