Postabontás

2023.04.19. 18:54

Madarak lakta fát vágtak ki a Rózsadombon - szörnyülködik olvasónk

bama.hu

Fotó: Bachkova Natalia

Egészen elképesztő dolog történt a minap Rózsadombon, a Csipke utcában. Egy hatalmas, terebélyes fűzfa állt a házunk mellett, harminc év körüli lehetett a növény. Egészen a negyedik emeleti lakásokig elért a teteje, hűsítve, árnyékot adva otthonainknak. Nos, a héten kedden a városüzemeltetés ezt a csodaszép, egészséges, fát kivágta. Már kezdett zöldülni, ebből látható volt, hogy a növénynek semmi baja. Semmilyen balesetveszélyt nem jelentett, tehát semmi nem indokolta a megcsonkítását. Végül egy torzót hagytak itt a munkások. Amit pedig végképp nem ért a lakóközösségünk, az a következő: a fa tele volt fészkekkel, madarakkal. Vélhetően nem védettek, de mégiscsak ezen a fán laktak. Az élőhelyüket a fa megcsonkításával megszüntették. Meg is kérdeztem a munkásokat: nem zavarja őket, hogy a fészkeket is a fával együtt tönkreteszik?

 Egy fészket végül a torzóra vissza is tettek. Mi, itt lakók nagyon szeretnénk megtudni, hogy kinek volt útjában ez a fűzfa, miért kellett ezt tenni a növénnyel?! Az tudható, hogy régebben volt egy lakó, akit zavart a fa - a ház véleményét ki is kérték akkoriban az ügyben, és szinte kivétel nélkül mindenki a növény megmaradására voksolt. Az tehát, hogy lakossági kérésnek tett eleget a városüzemeltetés, ezek ismeretében nem fedheti a valóságot. 

Ha csak szakszerűen megritkították volna, talán nem is tennénk szóvá.  De amikor olyan sokat emlegetik a klímavédelmet, a madarak védelmének fontosságát, akkor Pécsett ez történik?! Hogy engedhető ez meg? A városüzemeltetést még aznap próbáltam elérni, hogy megtudjam a facsonkítás okait, de nem jártam sikerrel. Szeretnénk választ kapni a Biokomtól: miért tették tönkre a lakókörnyezetünket? 

Név és cím a szerkesztőségben 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában