Postabontás

2023.08.22. 19:30

Hiperaktivitást okozhat az energiaital - hívja fel a figyelmet olvasónk

Dunántúli Napló

A kép illusztráció

Fotó: Monkey Business Images

Egy 15 évvel ezelőtti(!), 2008-ban kelt cikk akadt a minap a kezembe. Az írás arról szól, hogy brit szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy a túl sok koffeint tartalmazó energiaital fogyasztása miatt egyre több iskolás gyerek mellkasi fájdalomról, fejfájásról és kialvatlanságról panaszkodik. Hangsúlyozom - egy 15 évvel ezelőtt íródott cikkről van szó. Az energiaitalok mellékhatásaként említették a hiperaktivitást, amit a tanárok tapasztalatai is alátámasztottak. A cikk arra is kitér, hogy a gyerekek az iskolába menet, a szünetekben és ebédkor fogyasztják ezeket az italokat, és ez nagyban hozzájárul ahhoz, hogy kezelhetetlenné válnak a tanórákon.

Egy friss hír pedig arról szólt a minap, hogy egy külföldi országban egy kisfiú rosszul lett, kórházba is került, mert túl sok energiaitalt fogyasztott. Egy férfi pedig - szintén külföldi eset - az életét vesztette nemrég az energiaital „túladagolása” miatt. Mindezek után érthetetlen, hogy ahelyett, hogy ezeknek a termékeknek az értékesítését valahogy szabályoznák, vagy korlátoznák, egyre többféle kapható belőlük, színes, a gyerekek számára hívogató dobozokban. A vásárlásuk nem korhatárhoz kötött, tehát ha egy kisdiáknak van némi zsebpénze, bármikor megveheti. Ha sok pénze van, naponta akár többször is. Hova vezet ez? Ideje lenne szabályozni végre ezt a kérdést, elsősorban a gyerekeink, unokáink egészsége érdekében.

Név és cím a szerkesztőségben

Ha érdekeset látott, hallott, mondja el nekünk! A 06 30/3511-111-es számon várjuk hívását minden hétköznap 8 és 16 óra között. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában