A pécsi múlt része

2023.09.06. 19:30

Meg kellene menteni az Aranybikát! - javasolja olvasónk

Egy műemlékjellegű épületre szeretném felhívni a figyelmet.

Wald Kata

Fotó: L.L.

Pécsett, a bőrgyár mellett, a felüljáró déli végénél romladozik egy jellegzetes épület, az egykori Aranybika beszálló vendéglő. A beszálló vendéglők még a huszadik század első felében is nélkülözhetetlen intézmények voltak Pécsett. (Gondolom, más városokban is.)

Az akkori tömegközlekedéssel a piaci árusok nem juthattak be a városba, ezért a környékbeli településekről lovaskocsival hozták be az árut piacnapokon. Az eladó elfoglalta a helyét a piacokon, társa pedig egy beszálló vendéglőben várta a piac végét a hazainduláshoz. A beszálló vendéglőket úgy építették, hogy néhány kiadó szobájuk is volt, és a lovaskocsikkal az udvarra be lehetett hajtani, a lovakat itatni lehetett. Sok ilyen volt Pécsett, azonban ezek már lebontásra kerültek, mára pedig már az egyik ilyen lebontott vendéglő helyére épített magasház is parkká változott.

Az Aranybika az egyik, eredeti formájában megmaradt, igényesen megépített, ma már üresen álló beszálló vendéglő. Tekitsük műemléknek, most még megmenthető!

Név és cím a szerkesztőségben

Ha érdekeset látott, hallott, mondja el nekünk! A 06 30/3511-111-es számon várjuk hívását minden hétköznap 8 és 16 óra között. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!