Postabontás

2023.09.12. 19:30

Rollernek nincs helye a járdán! - vélekedik olvasónk

Dunántúli Napló

Fotó: Laufer László

Nagyon jó lenne tisztázni, hogy rollerrel hol szabad közlekedni, és hol nem. A minap a Rákóczi úton a járdán sétáltam, amikor egy fiatalember és egy fiatal lány egyszer csak szemből rolleren elém érkezett. Látható volt, hogy nem férünk el egymás mellett. Szerencsém volt, mert a rollerezők megálltak és félrehúzódtak. Történhetett volna mindez másképp is - ha nem figyelmesek, nem vesznek észre, akkor két választásom lett volna: elütnek, vagy leugrok az úttestre, bízva abban, hogy éppen nem jön autó. 

Autósként se örülök ennek a rengeteg rollernek, ami Pécsett megjelent, de az, hogy a járdán gurulhatnak, egyenesen felháborító. Mert a járdának köztudottan pont az a lényege, hogy a gyalogos biztonságosan és védett körülmények között tudjon közlekedni.  

Érdekes, hogy ha egy autó például úgy parkol, hogy két kerékkel a járdán áll - és erre közlekedési tábla nem ad engedélyt -, megbüntetik. Mondván, hogy veszélyezteti például a babakocsiban, vagy a kerekesszékben ülőt, mivel ezek a szabálytalanul parkoló autó miatt nem férnek el a járdán, így az úttestre kényszerülnek. Ugyanakkor a rollerrel - ami szintén két kerékkel van a járdán, azzal a különbséggel, hogy gurul is - vígan szlalomozhatnak a gyalogosok között, és teszik ezt büntetlenül. 

És akkor a sétálóutcákról még nem beszéltünk: a nevében is benne van, hogy az egy olyan utca, amelyet kifejezetten azoknak hoztak létre, akik sétálnak. És szeretnék ezt háborítatlanul tenni. Roller, vagy bicikli nem oda való. Mert rendkívül balesetveszélyes helyzeteket teremt. Azért vannak a kerékpárutak, hogy ezek a járművek ott haladjanak. Mert ott biztos, hogy nem veszélyeztetik a gyalogosokat. 

Név és cím a szerkesztőségben

Ha érdekeset látott, hallott, mondja el nekünk! A 06 30/3511-111-es számon várjuk hívását minden hétköznap 8 és 16 óra között. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában