Már a taxisok is besokalltak!

2023.09.11. 15:40

Össze-vissza ugratnak a rollerekkel, életveszély a pécsi utakon

Mohay Réka

Fotó: Laufer László

– Teljes káosz! – jellemezte az elektromos, bérelhető rollerek által okozott helyzetet az egyik lapunkat megkereső taxisofőr. Jó lenne megelőzni a bajt, mondta, ugyanis a mindennapi munka során kollégáival egyetemben azt látják, mindennemű közlekedési ismeretek hiányában, igencsak balesetveszélyesen használják a fiatalok az új pécsi járműveket. Kérdésünkre, hogy hol találkozott leggyakrabban a problémával, csak annyit mondott, „mindenhol”, majd részletezte is a tapasztalatait.

– Keresztül-kasul száguldoznak az Árkádnál, a kertvárosban, de még a felüljárón is, ahol kint a tábla, hogy biciklivel is tilos behajtani… Úgy rongyolnak az autók között, mintha ez lenne a legtermészetesebb dolog. Ugratnak a járdaszegélyről, összevissza kanyarognak, közben kiabálnak, nincs bukósisak vagy láthatósági mellény senkin

 – mondta a taxisofőr, aki több évtizede van a szakmában, de eddig még nem találkozott hasonlóval.

– Tönkre is teszik így a rollereket, ezek nem arra valók, hogy ugrassunk vele! – panaszolta.

– Egyelőre, szerencsére, még nem gázoltak el senkit, de egy ilyen szerkezet 25 km/h felett már könnyedén balesetet is tud okozni. Nem csak KRESZ-tudás, hanem biztosítás nélkül használják. Ha bármi baleset történik, kihez fordulunk? – osztotta meg aggodalmait.

Hozzátette, gyakran ketten állnak a fiatalok egy-egy rolleren, ami szintén további veszélyek lehetőségét veti fel.

Megkerestünk egy másik taxitársaság egyik sofőrjét is a tapasztalatokról, amit ő is megerősített. Elmondta, a kezdeményezés hiába lehetne önmagában jó, azonban ő is azt tapasztalja, hogy jelenleg döntően tizenkét-tizenhárom éves gyerekek használják, rohangálva az autósok között, akadályozva a forgalmat és veszélyeztetve önmagukat, illetve a forgalomban közlekedőket. Megerősítette, hogy ő is látott számos olyan esetet, ahol ketten álltak a rolleren, közben hátrafordulva, egymással beszélgetve közveszélyessé téve a járművet.

– Felnőtteknek kellene használni, alapvető KRESZ ismeretek birtokában!

 – hangsúlyozta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!