Postabontás

2023.11.19. 19:30

A gyermekházat biztos be kell zárni? – kérdezi olvasónk

A DN-ben megjelent cikk szerint bezárják a pécsi Szivárvány Gyermekházat, mert olyan rossz állapotban van, hogy lassan már életveszélyes.

Wald Kata

Az indoklásban leírtak kísértetiesen hasonlítanak arra a rendszerváltozás környéki időszakra, amikor a város szabadulni akart az akkor már több évtizede meglévő panelházaktól. Az ellenérdekelt statikusok ugyanazokat a kifogásokat emelték a vevők felé, ami a mostani szakértői vélemény, amely szerint az acélrácsos tartók csomópontjai korrodálódni kezdtek, és ez a tartószerkezet állékonyságát veszélyezteti. 

Mindez meglátásom szerint vélhetően a hanyag munka miatt, mert a gondos cement-ágyban az acélszerkezet csomópontjai nem korrodálódnak. Illetve még a szenes hőerőmű kéményéből kiáramló – kéntelenítő berendezés hiányában – kénes gáz is hozzájárulhatott a folyamathoz, amely az esővízzel keveredve okozta a savas esőt, és ez ártott az épület szerkezetének. Mielőtt a Szivárvány Gyermekház kilakoltatásra sor kerülne, jó lenne talán több szakértői véleményt is meghallgatni. Például horvát szakemberekét, a szomszédos országtól vettük ugyanis át az IMS technológiát. Arra sem emlékszem, hogy történt-e beavatkozás ezeknek az épületen kívüli csomópontoknak a hegesztéssel történő megerősítésére. A panelházak pedig még ma is állnak a benne lakók legnagyobb megelégedésére. 

T. F. ,  a Lakásbérlők és Lakástulajdonosok Egyesületének volt elnöke

Ha érdekeset látott, hallott, mondja el nekünk! A 06 30/3511-111-es számon várjuk hívását minden hétköznap 8 és 16 óra között.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!