Nem tréfa dolog

2024.01.17. 19:30

A roller életveszélyes a csúszós utakon - hívja fel a figyelmet olvasónk

Wald Kata

Fotó: Bánkúti Sándor

Szerdán reggel negyed nyolckor Pécsett, a Nagyvárad utcában haladtam autóval, a bevásárlásból hazafelé. Miután nagyon jegesek voltak az utak, lassú tempóval mentem, és minden idegszálammal az autóvezetésre, a forgalomra koncentráltam. Ez volt a hatalmas szerencsém. Nekem is, és az előttem elektromos rollerrel guruló fiatalembernek. Aki, ránézésre nem lehetett több 15-16 évesnél. A jeges úton nagyjából öt méterrel mögötte haladtam, és igyekeztem tartani a kellő távoágot, miután előre láttam a veszélyét annak, hogy valaki a tükörjégen gurul egy ilyen kétkerekű járművel. És a félelmem nem volt alaptalan: a fiatalember megcsúszott, és elesett. Szerencsére komolyabb baja nem történt, és én is időben le tudtam fékezni. 

Az eset rendkívül felháborított. Ha a környezetvédelemre hivatkozva ennyire erőltetjük az elektromos rollerek használatát, akkor a fiatalságot kellőképpen fel is kellene készíteni. Már az óvodában, de talán már a bölcsődében is oktatni kellene nekik, hogy mikor, hogyan szabad közlekedni ezekkel a járművekkel. És akkor talán 15-16 éves korukban nem jut majd eszükbe, hogy télen, jeges útviszonyok közepette útnak induljanak. 

A Dunántúli Napló sms rovatában felvetődött már a kérdés: a közösségi közlekedést szolgáló elektromos rollereket miért nem gyűjtik be és viszik fedett raktárba a téli hónapokban? Ha nem lennének szem előtt ezek a járművek, vélhetően nem is jutna eszébe senkinek, hogy a csúszós utakon útnak induljon.  Tudom, ettől függetlenül mindenkinek lehet otthon saját rollere, amit bármikor elővehet - éppen ezért kellene már egészen kicsi gyerekkortól kezdve oktani a gyerekeket, hogy mikor, hogyan közlekedjenek ezekkel a járművekkel, és hogy mindenképp viseljenek védőfelszerelést. 

Név és cím a szerkesztőségben

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!