Markáns vélemény

2024.01.11. 19:39

Parkoló kell, nem pedig újabb út - foglal állást olvasónk

Wald Kata

Fotó: Laszlo66

A főpályaudvar megszüntetése, a vasútvonal gyorsforgalmi úttá alakítása jelentené a megoldást a város közlekedési problémáinak a megoldására - fogalmazta meg olvasótársam a gondolatait a Postabontásban. Én éppen ellenkezőleg látom a helyzetet. Nem a síneket kellene felszámolni, és a helyükre utat építeni, hanem a város keleti és nyugati határában kellene P+P parkolókat kialakítani. Ahol a környező településekről Pécsre iskolába, illetve dolgozni járok ott hagyhatnák az autóikat, majd a helyi tömegközlekedést igénybe véve jutnának el a céljukig. Ebben a síneknek is lehetne szerepe - azokat is talán be lehetne vonni valahogy a helyi közlekedésbe. 

Ami biztos, az az, hogy nem további autóutak építésében van a jövő. Mert azok csak tovább növelnék a lassan már amúgy is elviselhetetlen autósforgalmat, és a környezetszennyezés is csak emelkedne. Ezzel szemben a kötöttpályás közlekedés környezetbarát megoldás. Útépítés helyett tehát inkább a helyi tömegközlekedés fejlesztésében kellene gondolkodni. Ha a vasúti sínek nem is vonhatók ebbe bele, akkor is a P+P parkolóknak lenne létjogosultsága. Persze csak abban az esteben van ennek értelme, ha a szolgáltatás kiegészülne a helyi buszjáratok folyamatos közlekedésével, a parkolót a város különböző pontjaival összekötve.

Név és cím a szerkesztőségben

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!