Nem szabad bedőlni!

2024.02.13. 20:13

Időseket ver át a férfi, pénzt akar - figyelmeztet olvasónk

Wald Kata

A kép illusztráció

Forrás: Shutterstock

Fotó: Beyla Balla

Szeretném felhívni az idősek figyelmét arra, hogy egy újfajta trükkel próbálnak pénzt kicsikarni tőlük, az utcán, fényes nappal. A napokban Pécsett a Köztársaság téren megszólított egy férfi: hangosan, kedvesen üdvözölt, mintha ezer éve ismernénk egymást. Nem tudtam mire vélni, de azért megálltam, mert kíváncsi voltam, ki is az illető, akit ennyire nem ismerek fel. 

A férfi, látva a bizonytalanságomat, örömmel újságolta, hogy ő ismer engem. Majd rögtön feltette a kérdést: "Nem ismer meg?" Még egy kicsit el is szégyelltem magam, mert hiába kutakodtam az emlékezetemben, egyszerűen nem ugrott be, hogy én a férfit valaha láttam volna. Megkértem, hogy segítsen, honnan kellene ismernünk egymást.

 Erre elkezdte mondani, hogy az édesanyja abban a társasházban lakott, ahol én élek, és hogy ő, amikor meglátott az utcán, rögtön megismert. Miután azonban nekem továbbra se ugrott be semmi, kérdeztem, hogy az anyukáját hogy hívják. Erre mondott egy viszonylag gyakori nevet - Szabó Lászlóné. Itt már kezdett gyanússá válni a dolog, mondtam a férfinak, hogy ne haragudjon, de sietek, nem érek rá tovább beszélgetni vele. És itt jött a lényeg, mert azért csak kibújt a szög a zsákból. A férfi búcsúzásképp nekem szegezte a kérdést, hogy nem tudnék -e esetleg adni neki egy kis pénzt, mert ki kellene váltania az inzulinját a patikában. Erre határozottan válaszoltam, hogy nincs pénzem, és tovább mentem. 

Utólag belegondolva, talán rosszabbul is elsülhetett volna a történet, ha előveszem  a pénztárcám, vagy mondjuk nem nappal, hanem az esti sötétségben állít meg a férfi az utcán. Biztos vagyok benne, hogy nem én voltam az egyetlen "áldozata", szerintem sok idős embernél próbálkozhat ezzel a "mesével" az illető. És biztos vagyok abban, hogy elsősorban idős emberek a célpontok. Szeretném felhívni a figyelmet: legyen mindenki nagyon óvatos! Nem szabad a trükknek bedőlni! 

Név és cím a szerkesztőségben

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában