Elfogadhatatlan

2024.03.31. 08:10

Ebek harmincadján az ikonikus pécsi épületek

Wald Kata

Fotó: Laufer László

A pécsi Széchenyi téren sétáltam, amikor hallottam, hogy turisták áradoztak nosztalgiázva arról, hogy milyen szép az egykori Nádor szálloda épülete. A beszélgetésükből nyilvánvalóvá vált, hogy valamikor vendégei lehettek a patinás hotelnek, de az is, hogy fogalmuk sincs arról, hogy vajon most mi lehet a sorsa a város ikonikus épületének. 

Több dolog is eszembe jutott az elcsípett mondatok hallatán. Egyrészt az, hogy az egykori Nádor hasznosítására a bezárása óta hány és hány tulajdonosi és városi ötlet volt már. Talán többen emlékeznek arra, hogy volt már kész költségvetés, sőt részben forrás is a szálloda felújítására. Másrészt pedig az, hogy nem kell messzire menni, hogy másik hasonlóan sanyarú sorsú pécsi épületet lássunk, hiszen a tér és a Király utca találkozásánál ott áll kiürítve a Nick-udvart is magába foglaló három tagú épületegyüttes, ami valamikor még Zsolnay Vilmos kezdeményezére épült és sokáig több funkcióval szolgálta a pécsieket.

Elfogadhatatlannak tartom, hogy ennyi idő távlatában nincs egy versenyképes, fenntartható koncepció és konstrukció ezeknek az épületeknek a megtöltésére, újrahasznosítására. 

Név és cím a szerkesztőségben

Ha érdekeset látott, hallott, mondja el nekünk! A 06 30/3511-111-es számon várjuk hívását minden hétköznap 8 és 16 óra között.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában