Bama.hu videó

2024.03.23. 07:00

Galambvécé lett egyelőre a régi vásárcsarnok - videó és galéria

Továbbra is csak a galambok népesítik be a régi vásárcsarnok épületét, ők is főként toalettként használják a helyszínt. Az egykori vásárcsarnok Pécs központjában jelent egyre visszataszítóbb látványt.

Mohay Réka

Tavaly tavasszal és nyáron olvashattak hírportálunkon arról, mennyire leromlott, higiéniailag is veszélyt jelentő állapotba került a régi vásárcsarnok. Az elmúlt egy évben a helyzet sajnos, amint azt a napokban megfigyeltük, nem változott.

Vásárcsarnok
A vásárcsarnok kezdi elveszíteni régi formáját.

Nem újdonság, hogy az elhanyagolt épületeket rövidesen belakják a galambok, akiket a környező parklóhelyeken zajló kisebb-nagyobb mozgás már nem zavar abban, hogy mellékhelységgé változtassák az egykor szebb napokat látott helyszínt.

Az épületet egyelőre nem tudni, mire kívánják hasznosítani, a 2022 nyarán átadott új csarnok működésbe lendülése óta egyre inkább visszataszítóvá válik a helyzet. Amíg új funkciót nem kap, addig legalább a rendszeres, a jelenleginél jóval gyakoribb takarítására lenne szükség alapos higiéniai okokból. A galambürülék elképesztő mennyisége ugyanis arra enged következtetni, ez nem történik meg kielégítő rendszerességgel.

A legaggasztóbb, hogy a környező üzletek, egyéb épületek dolgozói, vásárlói a mai napig ott parkolnak a régi csarnok körül, egészen konkrétan az említett szennyeződéssel bőségesen bevont járdaszegélyek mellett, így a már tavaly is ecsetelt egészségügyi veszély továbbra is fennáll.

Emellett üres italosüvegek, kisebb hajléktalanszállót idéző, szomorú enteriőr fogadja az arra járókat, a nyomornegyedbe hajló látvány további aggodalommal tölti el a jóérzésű megfigyelőt: milyen veszélyek és hányattatás kíséri azon nehéz sorsú városlakók napjait, akik egy ilyen helyszínen húzzák meg magukat?

Mi lesz a régi vásárcsarnok sorsa?

Korábban olvashattunk olyan híreket, miszerint irodaház, vagy négycsillagos szálloda épülne a helyszínen, ám azóta nem született fejlemény, a hírek elapadtak.

2023 májusában olvashattak hírportálunkon arról, hogy Csizmadia Péter úgy tájékoztatott, építkezésről, ingatlanértékesítésről a közgyűlés nem hozott érdemi döntést. A politikus akkor azt is elmondta, az előző, jobboldali városvezetés munkahelyteremtő céllal tervezett irodaházat kialakítani a régi vásárcsarnokból, de, úgy fogalmazott, később a baloldal késlekedése miatt az erre elnyert több százmilliós pályázatot az önkormányzata elbukta.

A jelenlegi helyzet és a régi vásárcsarnok sorsára vonatkozó legfrissebb tervek kapcsán megkerestük a Pécsi Vagyonhasznosító Zrt-t. Amint választ kapunk, frissítjük cikkünket.

Frissítés 

A Pécsi Vagyonhasznosító Zrt-hez 2024. március 21-én írt levelére a Pécsi Városfejlesztési Nonprofit Zrt. az alábbi választ adja. 

Társaságunknak Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzatával közfeladatellátási szerződése van a városfejlesztéshez és a városrehabilitációhoz kapcsolódó egyes feladatok ellátásáról.

Jelenleg több egyeztetés van folyamatban különböző beruházókkal a régi vásárcsarnok épületének hasznosítása kapcsán. A tárgyalások kimenetele alapján születik majd döntés a következő lépések menetrendjéről.

A beruházók előzetes visszajelzései alapján az épület bontása várható, amelyre külön pályázat lesz majd kiírva.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!