Postabontás

2024.03.22. 08:20

Olvasónk szerint idővel elfoglalják a várost a varjak

Wald Kata

A kép illusztráció

Forrás: MW

Fotó: Czinege Melinda

A varjútársadalomban is megindult az elvándorlás. Egyesek megunták a vidéki életet, beköltöztek a városba. Okos madarak - vagy inkább jó madarak - gyorsan átvették a városlakók szokásait, ebből is sajnos a rosszakat. Engedély nélküli fafoglalók lettek, szemetelnek, és nem takarítanak, hangoskodásukkal zavarják a szomszédokat, "tojnak" mindenre, és mindenkire. A védett madarak azért kapták a védettséget, mert hasznos tevékenységet folytatnak. Milyen hasznos tevékenységet folytat a városi varjú? Inkább rokonaival, a szürke varjakkal azonosult, melyek nem védettek - az év bizonyos szakaszában ritkíthatók -  és sok kárt okoznak. Sokadik generáció kelt ki a tojásból, melyek csak ezt a létformát ismerik. Mivel hosszú életűek, és egyre csak szaporodnak, csak idő kérdése, hogy mikor foglalják el az egész várost. Korábban a természetvédők már elkövették azt a hibát, hogy a kormoránokat védetté nyilvánították. Kiderült, hogy sok kárt okoznak, most megpróbálják ritkítani őket, ami nem egyszerű. A vadászok tudják, hogy egy adott terület mennyi vadat tud eltartani, ezt csak létszámszabályozással lehet elérni. A varjak döntöttek. Most az embereken a sor, hogy lépjenek. A békés egymás mellett élés megteremtése érdekében. Ha kell, keményebb eszközökkel.

Név és cím a szerkesztőségben

Ha érdekeset látott, hallott, mondja el nekünk! A 06 30/3511-111-es számon várjuk hívását minden hétköznap 8 és 16 óra között.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!