Postabontás

2024.03.14. 08:20

Parkolóhiánytól szenved Pécs – bosszankodik olvasónk

Wald Kata

Fotó: Máté Krisztián

Olvastam a Postabontásban a vásártér környékének parkolási gondjairól, illetve a Hajnóczy utcai piacnál a bababörze alkalmával tapasztalt, szintén kaotikus helyzetről szóló írást. A leírtakkal teljesen egyetértek, a helyzet rendkívül bosszantó. De felvetődik a kérdés: mégis, hova álljanak azok, akik autóval érkeznek a vásárba, vagy épp autóval mennek a bababörzére. A pécsi vásár régen országos hírű volt, és talán még ma is az. Nem csak pécsiek látogatják, hanem a környező, és a távolabbi településekről is érkeznek ide látogatók, vásárlók. Akik értelemszerűen a távolság miatt autóval jönnek, és valahol le kell tenniük a járművet. Ha a vásártér parkolója megtelik, akkor nem marad más, mint a Pláza körüli terület, és ha az is megtelt, akkor jönnek az olyan megoldások, mint a környező füves terület, akár úgy is, ha a járdán keresztül lehet csak megközelíteni. 

De sajnos ugyanezek a nehézségek az pécsi egészségügyi intézményekre is jellemzők. Emlékszem, hogy annak idején az orvoskar épületét hatalmas zöldterület vette körül. Ma egymás után épülnek újabb és újabb létesítmények a környéken. A parkolóhelyek száma viszont nem követi a tendenciát. 

A Lánc utcai rendelőintézet környékén szintén rendkívül nehézkes a parkolás. Az intézmény előtti füves terület kiváló helye lehetne egy nagyobb parkolónak - érthetetlen, hogy a város vezetése miért nem tesz lépéseket ennek kialakítása érdekében. Nem a parkolási övezetek kiterjesztésével, hanem újabb parkolóhelyek létesítésével kellene foglalkozni! Illetve a tömegközlekedés fejlesztése is fontos lenne. A város központjában korábban a 44-es helyi járat biztosította sokunk számára a közlekedést - ezt nemrég megszüntették. Ami azért érthetetlen, mert Ljubjanában például a város szívében kisbuszok szállítják az ott lakókat, akiknek így nincs szükségük autóra, mert tömegközlekedéssel mindent elérnek. Az autómentes belvárosnak ez az alapja, és Pécs egyelőre sajnos nagyon messze van ettől. 

Név és cím a szerkesztőségben

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában