Hirdetés

2023.06.26. 10:21

Új termelőkutakkal biztosítanák az üzembiztos ivóvízellátást

A városvezetés egy új villányi kút kialakítását célozta meg, ennek már jó ideje zajlik a terveztetése, engedélyeztetése, de bíznak benne, hogy az idei év végéig vagy legkésőbb a jövő év első felében el tud készülni a kút, és a hálózatba is be lehet majd kapcsolni.

Fotó: Szakony Attila

Mayer István, Villány polgármestere elmondta, önmagában a tervezett új villányi kút a város vízellátását nem tudja biztosítani, mert nincs akkora vízhozama, de segítene abban, hogy üzembiztosabbá váljon a rendszer bármilyen meghibásodás esetén. A mostani, a város vízellátását biztosító villánykövesdi kút a kapacitása felső határán mozog, így nagyobb igénybevételek esetén a villányi kúttal tudnák kiegészíteni a szükséges mennyiséget. 
 

Emellett egy új, nagyobb kapacitású villánykövesdi kút kialakítását is tervezik a mostani mellett, ugyanis az ottani vízbázis nagyobb vízhozamot tud biztosítani, mint amit a mostani kúttal elérnek. 
– A meglévő, üzemelő kút is felújításra szorul, viszont addig nem tudjuk leállítani, ameddig az új kút kialakítása, üzembe helyezése meg nem történik – mondta a városvezető. 
A vízvezeték-hálózat rekonstrukciója, felújítása már a korábbi években elkezdődött: a Szent István és a Béke utcánál megtörténtek a vízvezeték-konstrukciók, és más kisebb beavatkozásokat is végrehajtottak. Most a Dombay, a Mathiász és a Zrínyi utca vezetékrekonstrukciójának készültek az engedélyes tervei, a beruházást a DRV Zrt. fogja lebonyolítani, ők kérnek árajánlatot a kivitelezésre. A polgármester szerint nyáron vagy ősszel elindulhatnak majd az ehhez kapcsolódó kivitelezési munkálatok, és a jövő év első felében ezek be is tudnak fejeződni. 
– Az önkormányzat abban bízik, hogy mire ezek befejeződnek, addigra látjuk azt, hogy milyen forrásokból tudjuk ezeknek az utcáknak az útburkolat-felújítását elvégezni, hiszen a mostani állapotok sem túl jók, és valószínűleg a beruházások után még kevésbé lesznek azok, szükség lesz az útfelújításra, ahogy az megtörtént a Szent István és a Béke utcában is. A Kölcsey utca vízvezeték rekonstrukciója az első csomagba még nem tudott bekerülni, de az is tervben van, így valószínűleg jövő évben kezdődik meg a tervezése, és reményeink szerint a kivitelezése is – mondta Mayer István. 
A polgármester hozzátette, nagyon fontos és sürgető feladat a Villány–Villánykövesd közötti gerincvezeték felújítása is, hiszen minden évben háromszor-négyszer csőtörések szoktak bekövetkezni. A tervek szerint a következő 2-3 évben ezeknek a kivitelezése is megtörténhet. Így megszűnnek a meghibásodások, és az üzembiztonsághoz kapcsolódóan is jelentős előrelépés lesz, ha megvalósulnak ezek a fejlesztések. Ezzel a jövőben olyan vízhozamellátási kapacitások állnának majd rendelkezésre, amelyek nagy biztonsággal tudják fedezni az időnként jelentősen megnövekvő igényeket is. Egyébként az önkormányzat részéről is jelentkeznek majd pluszvízigények az iparipark- és a lakópark-beruházások kapcsán. 
 

Júliusban megkezdődhet a kivitelezés a Főtéren

Lezárult a közbeszerzési eljárás a Főtér rekonstrukciójának kivitelezőjére vonatkozóan. Az önkormányzat most az illetékes hatóságnál határidő-hosszabbítást kezdeményez (a projekt-­előkészítési munkák a vártnál több időt vettek el), amely után szerződést köthetnek a nyertes vállalkozóval. Ha minden ügymenet akadálytalanul lezajlik, akkor júliusban megkezdődhet a kivitelezés, és a tervek szerint április végére egy új Főtere lesz majd Villánynak. A Vidékfejlesztési Program keretében nyert pályázati támogatásból a városháza előtti teret rehabilitálják, emellett sátrak, pavilonok megvásárlására is sor kerül majd egy színvonalas, szép környezetű helyi piac kialakításához. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában