Hirdetés

2023.10.25. 11:36

Milyen esetekben lehet szükség ultrahangvizsgálatra?

Amikor a háziorvosunktól kapott beutalóval valamely szakorvos rendelésén kell megjelennünk, egy kicsit mindannyian idegesek leszünk. Sokszor nem is a diagnózis aggaszt minket, inkább az, hogy valamilyen fájdalmas vagy kellemetlen beavatkozás vár ránk. A modern orvostudomány fejlődésével azonban ez egyre kevésbé van így. Jó példa erre az ultrahang, mely egy teljesen fájdalommentes és ártalmatlan képalkotó vizsgálat: alkalmazásának lehetőségeit az alábbiakban ismertetjük.

Forrás: 123RF.com

Mi az az ultrahangvizsgálat, és milyen előnyökkel jár?

A szonográfia, vagy ultrahang-diagnosztika egy orvosi, nem invazív képalkotó eljárás, melynek során ultrahanghullámok segítségével képeket hoznak létre a test belső szerkezetéről. Azon a működési elven alapul, hogy bizonyos magas frekvenciájú, az emberi fül számára nem hallható hangok képesek áthatolni a lágy szöveteken. Azok egy része a hangot elnyeli, más része pedig visszaveri, ebből pedig a készülék megalkotja a vizsgált terület képét. 

Az ultrahangvizsgálat széles körben elterjedt az orvostudományban, és számos előnnyel jár: csupán minimális kellemetlenséget okoz, valós idejű képet hoz létre, így az orvos azonnal diagnózist állíthat fel, vagy elvégezheti a szükséges beavatkozást. Ráadásul teljesen biztonságos, nem jár semmilyen fájdalommal vagy káros sugárzással.

Az ultrahang ugyanakkor nem minden típusú szövetről vagy problémáról ad teljes képet, így egyes esetekben a pontos diagnózis érdekében kiegészítő képalkotó vizsgálatokra is szükség lehet. Összességében mégis egy rendkívül hatékony eszközről beszélünk, mely a betegellátás minőségének javításához nagyban hozzájárul.

Mikor lehet szükség az ultrahangvizsgálatra?

Ahogy említettük, a szonográfia a test számos területén alkalmazható, az alábbiakban a leggyakoribb felhasználási területeit tekintjük át.

Hasi ultrahang

Segítségével a hasüreg, a kismedence szervei vizsgálhatók, például a máj, epehólyag, hasnyálmirigy, vese, lép és a húgyhólyag. Nők esetében alkalmas a méh és a petefészkek, férfiaknál a here és a prosztata tanulmányozására is. Nemcsak a szervek állapota ellenőrizhető így, orvosunk a hasüreg nagyobb ereiről és az ott található nyirokcsomókról is véleményt alkothat. 

Az ultrahangvizsgálattal feltárhatók a szervek szerkezeti vagy méretbeli eltérései, egyéb rendellenességei, valamint kövek, ciszták, tályogok és folyadék jelenléte, de felfedezhetők vele zsír- vagy izomdaganatok és akár rosszindulatú tumorok is. 

A szonográfia szükség esetén kiegészíthető egyéb módszerekkel, például vastagbél- és gyomortükrözéssel. 

Terhességi ultrahang

Célja a magzat fejlődésének nyomon követése, a fejlődési rendellenességek kiszűrése. A születendő gyermekre nézve teljesen ártalmatlan, így nem véletlen, hogy a terhesgondozás részeként három ultrahangvizsgálaton mindenkinek kötelező részt vennie.

Hüvelyi (transzvaginális) ultrahang

Lehetővé teszi a méh, a petefészek, a petevezeték és a környező szervek megfigyelését. Fontos szerepe van a szabálytalan menstruációs ciklus okainak, a belső nemi szervek fertőzésének felismerésében, használható endometriózis gyanúja, polipok és daganatok keresése esetén. 

Alkalmazzák a meddőség kivizsgálására és reprodukciós eljárások során, de a műtéti eredmények ellenőrzésének is fontos eszköze. 

A vizsgálatra – mely ebben az esetben is fájdalommentes, és teljesen veszélytelen – általában a nőgyógyász felkeresésekor kerül sor úgy, hogy a páciens hüvelyébe egy nagyfrekvenciás ultrahang kibocsátására alkalmas szondát helyeznek. 

Lágyrészek ultrahangvizsgálata

Szerveink védelmében, támasztásában fontos szerepet játszanak a lágyrészek. Az itt előforduló elváltozások – a bőr alatti zsírszövetekből és kötőszövetekből kiinduló daganatok, csomók – és a nyirokcsomók kiválóan ellenőrizhetőek ultrahang segítségével. Orvosunk így meg tudja állapítani az elváltozás nagyságát, és annak fajtáját is valószínűsíteni tudja.

Szívultrahang 

A kardiológiai vizsgálatok része az ECHO-ként is ismert echokardiográfia. Az eljárással ellenőrizhető a szívbillentyűk állapota, a szívüregek működése és mérete, a szívizomzat, illetve a szív egyéb funkciói. Gyakran alkalmazzák szabálytalan szívverés, szívzörej, szívritmuszavar, koszorúér-szűkület, vagy különböző fertőzések, szívinfarktus utáni károsodás kutatása során. 

Egyéb, speciális ultrahangvizsgálatok 

A technológiai újdonságoknak hála a képalkotó vizsgálatok is napról-napra fejlődnek, változnak. 

A Doppler-ultrahang a véredények tanulmányozását szolgálja, segítségével a vér áramlásáról, keringéséről kaphatunk információt. Az ultrahang adataiból a számítógép hozzávetőlegesen meg tudja állapítani a véráramlás sebességét és a vérmennyiséget. 

Az endoszkópos ultrahangvizsgálatok során pontosabb adatokat kaphatunk a tápcsatorna egyes szakaszainak daganatairól és arról, hogy azok pontosan mely területeket, rétegeket érintik. 

Sok esetben feltárásos műtét során is szükség lehet valamely terület alaposabb tanulmányozására: ekkor az ultrahangfejet közvetlenül a kérdéses szervre helyezik, így olyan kisebb elváltozások is felfedezhetők, melyre másként nem lenne lehetőség. 

Az ultrahanghoz kifejlesztett, intravénásan beadott kontrasztanyag az adott szerv vagy elváltozás vérellátását, keringését segíti követni.

Fontos a pontos diagnózis

A technológia folyamatos fejlődésének hála az ultrahangvizsgálat ma már lehetővé teszi, hogy kiváló felbontású képeket kapjunk testünk belsejéről anélkül, hogy egészségünket invazív beavatkozásokkal veszélyeztetnénk. Fontos tehát, hogy a vizsgálaton az előírások szerinti állapotban, pontosan jelenjünk meg, és bízzunk orvosunkban, aki a probléma feltárását követően iránymutatást fog adni nekünk a további kezelés tekintetében. 



 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában