Hirdetés

2023.12.01. 08:13

Ízek, ünnepek és örökségek Baranyából

Ezernyi íz, élmény és varázslat lengi körbe Baranya tájait. Itt az év minden hónapjában van mit látni, ünnepelni és megélni. A Dunántúl legdélibb vidékén a csodálatos lankák és hosszan húzódó erdőségek között hihetetlen legendák, sokszínű hagyományok és a múlt öröksége húzódik, amely bőven ad felfedeznivalót a látogatóknak és büszkeséget a baranyaiaknak.

PR cikk

„A Mi Baranyánk Kincsei” ötletpályázat vármegyénk értékeinek kreatív és látványos bemutatására hívta a helyi filmkészítőket. Hogyan látja egy baranyai filmes otthonunk legszebb tájait, néphagyományait, gasztronómiáját vagy éppen épített örökségeit? Az elkészült tematikus kisfilmek látványos képekkel ragadják meg a nézők figyelmét, hogy bemutassák Baranya vármegye legszebb helyeit, emlékeit és hagyományát, amelyek szerepelnek a Baranya Vármegyei Értéktárban is.

Az ókeresztény sírkamrák, a középkori emlékek, kolostorok, várak és templomok sora mutatja, milyen hosszú múltra tekint vissza lakhelyünk. A középkori egyetem, a török uralom ideje, a megvívott nagy csaták lenyomatai őrzik a múltunk emlékeit, melyeket Pécs egyik büszkesége, a Zsolnay eozinmáz borította épületek tarkítanak vármegyeszerte. A modern építészet pedig azt mutatja, otthonunkban egyszerre megfér a múltunk, jövőnk és jelenünk is.

Baranya nemzetiségi sokszínűsége gazdag hagyományokat ápol a vármegyében, amely nemcsak a kisebbségek identitását határozza meg, hanem kulturális sokféleségünket is gyarapítja. Baranyában minden szív egy ritmusra dobban. Származzunk akár sváb, sokac, horvát vagy magyar ősöktől, hagyományainkat úgy ápoljuk, hogy abban mások is örömüket leljék. Űzzük a telet a busókkal, káprázatot fest a falakra a Zsolnay Fényfesztivál, gombolyítjuk a gőzgombócot Geresdlakon és kortyoljuk az újbort Villányban.

Baranya olyan vidék, ahol nemcsak a tájnak van ezer arca, hanem az ételeknek is. A vidék lankái között a múlt, a hagyományok és az összetartozás ízei elevenednek meg. A magyar, horvát és sváb hagyományok lépten-nyomon csalogatják nemcsak az idelátogatók ízlelőbimbóit, de a vidék szülötteinek is úja és újra gazdag ízélményeket adnak. Fűszeres stifolder, aranysárga méz, vörösen izzó bor, aranyló cirfandli, zöldellő medvehagyma, gömbölyödő gőzgombóc, vidáman habzó sör, gőzölgő halászlé. Csak néhány íz és illat, amiket csak mi, baranyaiak érthetünk igazán, szívvel és lélekkel egyaránt.

Itt Baranyában abból élnek és alkotnak az emberek, amijük van: a természet ajándékaiból, kemény munkából és egy nagy adag szeretetből. Mert mi más is lehetne a művészet, a tápláló és ízletes étel és múltunk öröksége, mint életet adó szeretet?

Merülj el Baranya ízeiben, látványában és örökségében a képernyő előtt is!

„A Mi Baranyánk Kincsei” ötletpályázat nyertes pályázójának, a pécsi TSP Art Lab Kft.-nek a vármegye kincseit bemutató filmjét megtekinthetik:

A film a Baranya Kincsei pályázat részeként valósulhatott meg.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában