Hirdetés

2024.02.23. 07:19

Jelentős megtakarításokat hoztak a tavalyi fejlesztések

A február 15-i testületi ülésen elfogadta a harkányi képviselő-testület az idei évi költségvetést. Ez minden év elején az egyik legfontosabb napirendi pont. Baksai Endre Tamást, Harkány polgármesterét kérdeztük az idei számokról.

PR cikk

Az elmúlt négy év nehézségei után a 2024-es év hozott egy kis enyhülést az önkormányzat működésében

Fotó: Marsalkó Péter

Az elmúlt négy év bevételkieséssel is járó nehézségei után (covid, energiaválság) az idei év hozott egy kis enyhülést az önkormányzat működésében, az idei évi költségvetés összeállításakor jól látszott, hogy szinte mindenre sikerült forrást biztosítani, amire szükség volt. 

Baksai Endre Tamás, Harkány polgármestere elmondta, 2020 óta visszaestek az önkormányzati bevételek, ugyanis a covid idején az idegenforgalmi adó állami támogatási részét, valamint a gépjárműadót mind átirányították az állami központi költségvetésbe. Ez a mai napig éves szinten több száz millió forintos mínuszt jelent a költségvetés számára.

Baksai Endre Tamás polgármester összegezte az idei évi költségvetést

Jelentősen csökkentek a rezsiköltségek 

– Harkányban ennek nagyon súlyos és komoly következményei voltak, és még a 2022-es év sem hozott jelentős változásokat, hiszen az energiaválság már ott kopogtatott az ajtón. Tehát ahogy a költségvetés egy kicsit konszolidálódott volna, a felszabaduló forrásokat azonnal az energetikai beruházásokra, korszerűsítésekre kellett fordítani. Ez a folyamat kísérte végig a 2023-as évet is, akkor ugyanis az extrém magas villany- és fűtésszámlákkal küzdött az önkormányzat – fogalmazott a városvezető. 

2024-ben a harkányi önkormányzatnak sikerült kilépnie abból a korábbi, közbeszerzés keretében megkötött energetikai szerződésből, amely az elmúlt évben magas áron tartotta az energiadíjakat, és a villamos ­energiát érintően áttértek egy tőzsdei, piaci alapú energiabeszerzésre, amely azért kedvezőbb, mert az elmúlt egy évben tartósan lefelé mentek a tőzsdei árak a villamosenergia-piacon. 

Idén is támogatják a civil szervezeteket 

– Mindeközben szinte az összes intézményen végrehajtottuk a napelemes beruházásokat, és az egyéb energiahatékonysági fejlesztéseket, mellyel jelentősen csökkenteni tudtuk az intézményi rezsiköltségeket. Ez komoly megtakarításokat hozott a városnak, és azt eredményezte, hogy négy év után a 2024-es költségvetés-készítés volt az első, amikor azt lehet mondani, hogy hellyel-közzel mindenre tudtunk forrást biztosítani, természetesen a takarékosságot és a felelős gazdálkodást szem előtt tartva – mondta Baksai Endre Tamás. A civil szervezetek és sportegyesületek forrásigényét be tudták építeni a költségvetésbe, emellett tudtak egy kicsit emelni a hivatalnokok bérén, tudtak a városgazdálkodásnak elegendő forrást biztosítani, és az idei rendezvényekhez szükséges forrásokat is biztosítják. 

Nem lesz adóemelés és maradnak a támogatások 

Tavaly november 30-ig kellett eldönteni, hogy tervez-e adóemelést a harkányi önkormányzat, és akkor a képviselő-testület – hiszen már látták az idei év sarokszámait – nem látta indokoltnak az adóemelést. Emellett az elmúlt években megszokott, a lakosság számára biztosított önkormányzati támogatások (mint például az iskolakezdési támogatás, a 65 év felettiek karácsony előtti támogatása, mikuláscsomag a gyerekeknek) is megmaradnak, ehhez az idei évben is ragaszkodott a városvezetés. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában