Hirdetés

2024.02.16. 09:37

Megmaradt a kétszáz éves talpasház eredeti formája

Nagy álma vált valóra a falunak azzal, hogy az emlékművekkel szemben található talpasház megújulhatott, de van még tennivaló az épületben. A munkálatokat további pályázati forrásokból szeretnék folytatni.

PR cikk

Közösségi házként hasznosítják majd a házat. Egy kovácsműhelyt is berendeznek az épületben

Tavaly ősszel a Magyar Falu Program támogatásával befejeződött a közösségi ház (az úgynevezett talpasház) felújításának I. üteme. Az épületet 1926-ban átalakították, de az átalakítások alatt rekonstruálhatóan megmaradt a közel 200 éve készült ház eredeti formája. A felújítás az 1830-as éveknek megfelelő korhűséget követve készült el, Németh Tamás tervező felügyeletével a Szigetforest Kft. és Horváth Sándor ácsmester közreműködésével. 

Kovács Sándor, Kisdobsza polgármestere elmondta: az épület funkcióját tekintve közösségi színtérnek, azaz kézműves tevékenységek céljára készült.

Elsősorban gyermek- és ifjúsági programok rendezését tervezik itt, mely során többek között szövéssel, agyagozással ismerkedhetnek meg az érdeklődő fiatalok. A berendezést régi tárgyakkal és fotókkal igyekeznek érdekessé tenni. 

– További beadott pályázat forrásából (II. ütem) biztosítani szeretnénk a működéshez elengedhetetlen vizesblokk kialakítását, valamint egy bemutatásra alkalmas kovácsműhelyt. Az önkormányzat néhány évvel ezelőtt magánszemély hagyatékából visszavásárolta a 70-es években megszüntetett kovácsműhely teljes felszerelését – tájékoztatott a községvezető. 

Az idei évben is nagy hangsúlyt szeretnének fektetni az ifjúság helyi és nemzeti kötődés erősítésére. Ennek érdekében a fentieken túl megemlékezést szerveznek március 15. tiszteletére, mely alkalommal megismertetik az emlékező lakossággal a temetőben nyugvó két 1848-as honvéd hadnagy szabadságharcos tevékenységét. 

A falunapon avatják fel az új kemencét 

Ami a programokat illeti, a nyár elején Ópusztaszerre szerveznek kirándulást 40-50 főnek, hogy a résztvevők megismerhessék a gyönyörű Nemzeti Emlékparkot. Természetesen ebben az évben sem marad el a szokásos farsangi gyermekprogram a „Jó kis Hely” gyerekház szervezésében. Szeptemberre falunapot terveznek, melynek fő attrakciója az új szabadtéri kemence és a nyársaló felavatása lesz, közös lángos és többfajta rétessütő versennyel. 

Továbbra is támogatja az önkormányzat a lakókat 

Az elmúlt évben az önkormányzat többféle szociális segélyben részesítette a rászoruló családokat: az eseti rendkívüli segélyeken felül húsz családnak biztosítottak szociális tűzifát, melyet ingyen ki is szállítottak az érintetteknek, karácsonyra pedig minden családtag pénzbeli támogatást kapott. A polgármester elmondta, ezek a támogatások az idei évben sem maradhatnak el. 

Aktív a hitélet a faluban, megújult a régi iskolaépület 

2018-ban a régi iskola épületét a Magyar Falu Program keretében nyert pályázati forrásból sikerült felújítani. Itt kéthetente bibliaóra, hetente ifjúsági alkalom van, illetve a téli időszakban az istentiszteleteket is itt tartják. Nyáron hittantábort szerveznek benne a gyerekeknek, hosszabb távon pedig ifjúsági szállás kialakítása szerepel az elképzelések között. 14 falu gyülekezete alkotja a Szigetvár Környéki Gondozó Egyházközséget, melyben egy fiatal lelkész házaspár, Bárdos-Blatt Szabolcs és Boglárka szolgál. A presbitérium tagjait vegyesen adják a résztvevő települések reformátusai, a főgondnokot – lévén a legnagyobb lélekszámú gyülekezet – Kisdobszáról választották. A katolikus vallás gyakorlására a híveknek az egy kilométerre fekvő nagydobszai templomban van lehetősége. 

A település vezetői

A 252 lakosú község polgármestere Kovács Sándor, alpolgármestere Kópis Zoltánné. A képviselő-testület további tagjai: Fekecsné Horváth Katalin, Nagy István és Toth Andrej, A Kétújfalui Közös Önkormányzati Hivatal jegyzője: Epstein Ferenc. Falugondnok: Nagy István. Szociális gondozó: Kópis Zoltánné. Háziorvos: dr. Plank Gabriella. Védőnő: Hauptman Jánosné. A Kisdobszáért Közművelődési és Faluszépítő Egyesület elnöke Tothné Csorja Henrietta. Közösségszervező: Brunner Anita. A „Jó kis hely” gyerekház vezetője: Silovicné Kovács Katalin. Református lelkész: Bárdos-Blatt Boglárka, Bárdos-Blatt Szabolcs. Plébános, Nagydobszán: Csertán Dániel. Elérhetőség: 7985 Kisdobsza, Fő u. 65. Telefon: 06-73/201-047. E-mail: [email protected].

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában