Hirdetés

2024.06.04. 08:00

Egyre színesebben pompázik - Drávacsepely a helyi hagyományok mellett a fiatalságot is támogatja

A település nevét már 1177-ben említették egy oklevélben, a Dráva előtagot 120 évvel ezelőtt vette fel Drávacsepely. A Dráva mellett a közösség erejét igyekeznek kihasználni a fejlesztések rögös útján. Nem mindig könnyű újítani, de a település vezetősége mindenben igyekeznek segíteni.

PR cikk

Várják a turistákat, a fiatalokat a faluba

Régre visszanyúló történelme van Drávacsepelynek, mely igyekszik az értékeit megőrizni. Januárban ebből az alkalomból ünnepelték meg a 120 éves évfordulóját annak, hogy a teleülés felvette a Dráva előtagot a Csepely névhez. Régebbre nyúlik vissza a faluban található műemlék, az 1803-ban épült református templom története. A török hódoltságot megúszta a település, lakott maradt a falu. A katolikus lakosok ekkor tértek át a református hitre, ekkor vált fontossá egy református templom építése. A templomot 1910-ben és a templommentő programnak köszönhetően 2010-ben is tatarozták, a fehér falakat pedig az Ormánságra jellemző festett kazetták színesítik ki a templomban található padokon.

A református templom a térség különlegessége

A közel kétszáz főt számláló település központjában található még egy horgász tó is. A Hosszú-tó az elmúlt években igazi turisztikai célponttá vált a horgászni vágyók számára, az itt üzemeltetett vendégház és a kellemes, nyugodt környezet minden horgász számára csalogató lehet. Könnyebbség az ide érkezők számára is a Drávacsepely és Rádfalvát összekötő út, így 16 kilométerrel rövidebb lett az út Pécsre, időben ez 20-25 percet jelent.

Fiatalok számára is vonzó lehet letelepedés szempontjából a település, ám a helyi fiatalok szerencsére nem vándorolnak el más településre, így jelenleg nincsen eladó ingatlan a faluban. Támogatják is a családokat az önkormányzat a vásárolni vágyó fiataloknak az ingatlan vételárából tíz százalékot – maximum 200.000 forintig – átvállalják. Az újszülöttek szülei 100.000 forint támogatásban részesülnek, a helyi gyermekek, óvodástól a főiskolásig mindenki kap beiskolázási segítséget pénz formájában. Jelenleg öt óvodás van a faluban, őket a falugondnoki szolgálat keretén belül busszal fuvaroztatja.

A drávacsepelyiek a hagyományaikra büszkék

Korábban az önkormányzat elnyerte az Aldi élelmiszermentő pályázatát, amelynek köszönhetően minden hétköznap a falugondnoki szolgálat busza jelentkezett a siklósi üzletnél és a közeli lejáratú pékárut, zöldséget, néha húst, tejterméket megkapták. Az áprilisig tartó program keretén belül helyi lakosok ingyen kapták ezeket az élelmiszereket.

Az elmúlt évek pályázatai biztosították a folyamatos fejlődés lehetőségét. A Magyar Falu Program keretén belül az évek óta felújításra váró játszótér megújult, 7.2 millió forintból közterületi gépeket is tudtak vásárolni, illetve áprilistól újra beindult egy kisbolt üzemeltetésének lehetősége is. A település minden ingatlanába bekötésre került földgáz, illetve a szennyvízhálózat teljes kiépítésének köszönhetően a szennyvíz elvezetését szolgáló rendszer is.

További terveik vannak a Magyar Falu programmal, hisz a jelenlegi falugondnoki busz cseréje még mindig terítéken van. Az elmúlt évek változásai pedig reményt adhatnak Drávacsepely vezetőségének és lakosságának, hogy egyszer ez is meg fog valósulni, mint az egészséges ivóvizet biztosító rendszer kiépítése is.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában