szponzorált tartalom

2020.08.06. 00:00

Érdemes borhűtőt választani

Aki szívesen fogyaszt minőségi borokat, aligha hűtőszekrényben fogja tárolni őket. Ha igazi borfogyasztók vagyunk, érdemes legalább akkora figyelmet fordítani a tárolásukra, mint a kiválasztásukra.

A borok kifejezetten érzékenyek a hőmérsékletre, a fényre és a páratartalomra. Magas hőmérsékleten akár órán alatt csökkenhet a minősége; a nyári hőségben még a vásárlás helyét is érdemes átgondolni. Ha igazán jó bort választanánk, ne autózzunk keresztül a városon felhevült utastérrel! Érdemes kerülni azokat a boltokat is, ahol nincs klímaberendezés.

Ha kiválasztottuk a számunkra tökéletes bort és szerencsésen haza érkeztünk, már csak a tárolásról kell gondoskodnunk. A pince tökéletes választás lehetne, de igencsak kevesen rendelkeznek ilyen földalatti helyiséggel… A borhűtő készülék azonban bármely lakásban helyet kaphat.

Fontos tudni, hogy a borhűtő nem kicsire nőtt hűtőszekrény. A borhűtő szabályzója rendszerint 7 és 18 °C közötti beállítást teszt lehetővé; a hűtőszekrény ennél alacsonyabb hőmérsékletre hűt. A túlzottan alacsony hőmérséklet csökkenti a bor élvezeti értékét, egyszerűen nem érezhetők ki azok az aromák, amelyek a bor valódi értékét adják, ráadásul ilyen hőmérsékleten a tárolás sem javasolt, hiszen hosszabbtávon a bor veszíthet az aromáiból.

A borhűtő legfőbb előnyei abban az esetben mutatkoznak meg, ha hetekig vagy akár hónapokig szeretnénk tárolni borokat. Ennyi idő alatt már megmutatkozik a páratartalom jelentősége is. Hűtőszekrényben vagy akár a konyhaszekrényben tárolva a parafadugó kiszáradhat, így a bor levegőhöz juthat és megkezdődhet az erjedése; ez magyarázza, hogy az egyébként is párásabb pincékben a borokat fektetve tárolják. Ideális esetben a boroknak, illetve a parafadugóknak 50 és 70% közötti páratartalmat kell biztosítani. A bőrhűtők ezt természetesen biztosítani tudják.

A borhűtők tehát ideális hőmérsékletet és páratartalmat képesek garantálni a bor számára.

Nem mellékesen, helyet is biztosítanak, így nem kell a polcon, a hűtőszekrényben vagy konyhaszekrényben tárolnunk. A borhűtők hosszútávú tárolást tesznek lehetővé, így betárazhatunk a kedvenc borainkból, amikor jó áron jutunk hozzájuk.

Természetesen felvetődik a kérdés, milyen borhűtőt érdemes választani. A lakossági felhasználásra gyártott borhűtők között egy- és kétzónás változatok állnak rendelkezésre. A többzónás készülékek nagy előnye, hogy eltérő karakterisztikával rendelkező borok hűtését is lehetővé teszik; előfordulhat, hogy az egyik bort egészen 8 °C-ig szeretnénk lehűteni, egy másik pedig 18 °C-on rendelkezik legmagasabb élvezeti értékkel. Az egyzónás készülék abban az esetben jó választás, ha elkötelezettek vagyunk valamely bortípus mellett…

Ha szemügyre vesszük a borhűtő készülékek kínálatát, kétféle technológia megoldással fogunk találkozni: kompresszoros és úgynevezett termoelektromos technológiával. A kompresszoros gépek tulajdonképpen a klasszikus hűtőszekrényekhez hasonlóan működnek, emiatt a zajszintjük magasabb, illetve rezgéssel is számolni kell. Ezzel szemben a termoelektromos gépek energiatakarékosabban, halkabbak és a rezgésük is visszafogottabb. Egyetlen hátrányuk van: kevésbé hatékonyan hűtenek, ami klímaberendezés nélküli lakásokban a nyári kánikulában problémát jelenthet.

Némi körültekintéssel könnyedén megtalálhatjuk az igényeinknek megfelelő készüléket; méretben, funkcióban és kialakításban is meglepően széles a kínálat. Ha nem szeretnénk szabadon álló borhűtőt választani, ma már beépíthető változatok is rendelkezésünkre állnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában