pr-cikk

2020.11.19. 15:59

Könnyek közt? -avagy egyik szemünk sír, a másik meg…

A Pannon Filharmonikusok annak ellenére, hogy közönsége nem lehet személyesen jelen a Kodály Központban, mégis játszik és örömmel közvetíti élőben hangversenyeit.  A kulturális rendezvényeket érintő hatályos rendelkezések tudomásulvételével a zenekar menedzsmentje újra- és újra áttervezi műsorait. 

November 21-én este 8 órai kezdettel (hiszen ekkor már biztosan nem tartózkodhatunk sehol másutt, mint otthon) az online térben Könnyek és csínyek című koncertjét közvetíti élőben a zenekar a Kodály Központ hangversenyterméből. Az est dirigense Varga Gilbert vezető karmester, közreműködik Bogányi Gergely Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas zongoraművész, aki a magyar mérnökökkel kifejlesztett Bogányi-zongorán játssza ezen az esten Wolfgang Amadeus Mozart c-moll zongoraversenyét. A hangszer úgy látványában, mint hangzásában egy új, érdekes élményt nyújt – most épp nem másutt, mint mindannyiunk nappali szobájában! A hangverseny második részében Gabriel Fauré Pavanéja hangzik fel melankolikus tánczenével idézve egy letűnt nyár emlékének nosztalgiáját. Végül George Bizet 17 éves korában (!) írt első és egyetlen C-dúr szimfóniája zárja az estet, mely megkapó, szívet melengető táncba hívás – garantáltan mosolyt és örömkönnyeket csal arcunkra.

A közönségünk és zeneművész közösségünk egysége különleges érték még a távolságtartásra kényszerülő és így az online térre áttérő világunkban is. A zenekar menedzsmentje, művészeti vezetése felkészült és intézkedéseivel azonnal reagált az újabb változásokra, a zenekar tehát tovább folytatja a próbákat. A járvány előző szakaszaiban is sikerült fegyelmezettséggel, hatékonyan és gyorsan reagáló intézkedésekkel elérni, hogy nem állt le a munka, amíg a muzsikusok egészségesek és a szabályozás engedi, lesznek hangversenyek! - nyilatkozta Horváth Zsolt, a Pannon Filharmonikusok igazgatója.

Felmerülhet a kérdés, hogy a koncert közvetítése vajon miért díjköteles.

Íme az érme két oldala:

A prémium minőségű, koncertfilm jellegű, interneten elérhető élő közvetítés (live stream) technikai kivitelezése igen erőforrás-igényes szolgáltatás, egy valódi koncertfilm élménye érkezik otthonunkba, profi stábbal, nagyon sok kamerával; közönségünk pedig – ahogy a hangversenyterembe történő jegyváltáskor is – a jegy árával támogatja a klasszikus zenei kultúrát. Így lesz közös és kölcsönös az az érték, amit együtt hozunk létre.

Műsor:

Wolfgang Amadeus Mozart: c-moll zongoraverseny K.491

Gabriel Fauré: Pavane, Op. 50

Georges Bizet: I. (C-dúr) szimfónia

ELŐZETES:

december 9.

Élő online koncertközvetítés a Kodály Központ első nyilvános hangversenyének 10 éves jubileuma alkalmából.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában