Hallgassa élőben!

Több új cég költözne a Bólyi Ipari Parkba, szükséges a bővítés

Tovább terjeszkedne 29 hektáron a Bólyi Ipari Park – a jelenleg még rendelkezésre álló terület lassan teljes egészében megtelik vállalkozásokkal, ugyanakkor több cég is fontolgatja a betelepülést, a város ezekre a jelentkező igényekre reagál a bővítéssel.

A vállalkozói igényekre reagálva bővíti a Bólyi Ipari Park területét az önkormányzat. A mintegy 63 hektárnyi területet mára szinte teljes egészében benépesítették az ide települt cégek. – Egy nagyobb és 2-3 kisebb telek, összesen nagyjából hét szabad hektár áll még rendelkezésre, ennél azonban többre lenne kereslet, több újabb cég is érdeklődik az ipari park adta lehetőségek iránt – vázolta a helyzetet Hárs József, Bóly polgármestere.

A terv szerint 29 hektárral terjeszkedne tovább az Ipari Park a töttösi országút keleti oldalának irányába, ahol jelenleg szántóföldek találhatók. A közművek gerincvezetékei adottak, kézenfekvő tehát a bővítés iránya. Az engedélyeztetés előkészületei már zajlanak. A beruházás részeként a területen nagyszabású infrastrukturális fejlesztést is tervez a város.

– A biztonságos termelés alapfeltétele az abszolút biztonságos és stabil energiaellátás, ez minden vállalkozás működésének alapja és jogos elvárása – hangsúlyozta a polgármester. Egyes technológiák esetében ugyanis egy pillanatnyi áramszünet is komoly termeléskiesést eredményezhet. A város egy új átadó transzformátorállomás telepítésével küszöbölné ki az effajta üzemzavar eshetőségét. Van olyan jelentkező cég is, amely megduplázná az ipari park eddigi energiafelhasználását – az elektromos hálózat fejlesztése tehát több szempontból is elengedhetetlenné vált, a beruházással kapcsolatos tárgyalások folyamatban vannak.

Hárs József hozzátette, egy újabb termálkút fúrása is szerepel a tervek között – az olcsóbb, nem mellesleg környezetkímélő energia biztosításával még vonzóbbá tehető a város a betelepülést fontolgató vállalkozások számára. A beruházás az előkészületi fázisban tart: a tervek készen állnak, az előkészítéshez az önerő rendelkezésre áll, startra készen áll a város, hogy amint kiírják a célnak megfelelő pályázatot, a támogatási igényét benyújtsa a fejlesztésre.

Minőségi munkahelyeket létesítenek

Az M6-os autópályával közvetlen kapcsolatban álló Bólyi Ipari Park minden igényt kielégítő, tökéletes infrastruktúrát biztosít a cégeknek. Minőségi szolgáltatásai a vállalkozói igényeknek és a kornak megfelelően folyamatosan fejlődnek. Bóly számára kiemelten fontos a helyi gazdaság, a nagyszámú minőségi munkahely, ennek érdekében a 90-es évek óta tudatosan fejlesztenek. A bólyi ipari parkban 32 vállalkozás működik, ezek együtt több mint 1200 embernek biztosítanak munkahelyet az alig 4000 lelket számláló kisvárosban. Az ipari parkban, illetve a városban működő vállalkozások hamarosan még vonzóbbá válhatnak, hiszen szakembereiknek megfelelő lakhatást is tudnak biztosítani – június végére várhatóan elkészül az új szálláshely a régi tejüzem helyén, amely a helyi cégek nyolcvan dolgozójának biztosít modern otthont. A fejlesztésre, amelynek eredményeként 24 lakrészt alakítanak ki, mintegy 306 millió forint pályázati támogatást nyertek, amelyhez a város 25 százalék önrésszel járul hozzá.

Amint a fű kinő, megnyitják az új játszóteret

Az új óvoda melletti szabad­időpark kialakításával nemrég befejeződött a Zöld Város projekt – ezen a mintegy félhektárnyi területen különböző korosztályoknak kínálnak kikapcsolódási, sportolási lehetőséget a fejlődő kisvárosban.

Kezdődik a bólyi kastélypark felújítása a közeljövőben, a „Zöld város kialakítása Bólyban” nevet viselő projekt keretein belül.

A középpontban egy igényes, a mai kor igényeinek mindenben megfelelő, fából készített eszközökből álló játszótér kapott helyet, amelyet sétáló- és futóutak vesznek körül a zöldövezetben. A játszótéri eszközök kiválasztásakor szempont volt, hogy minden korosztály – a legkisebbektől a tizenévesekig – találjon magának megfelelőt. A gyerekek biztonságát többek közt a játszótéri eszközök alatt található öntött gumi ütéscsillapító garantálja. Kötélpálya, kalandfenyves is várja a mozogni vágyókat, a terület park felőli oldalán egy labdajátékok oktatására szolgáló rekortánpálya kapott helyet. A parkosított területre öntözőrendszer is került a könnyebb fenntarthatóság, a növények locsolása érdekében.

– A játszóteret hamarosan használatba is vehetik a gyerekek: a fűmagokat elvetették, és – a szakemberek tanácsait megfogadva – amint zöldellni kezd a terület, megnyitják azt a nagyközönség számára – hangsúlyozta a fejlesztéssel kapcsolatosan Hárs József, Bóly polgármestere.

A Zöld Város projekt részeként – amelyre a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programból mintegy 218 millió forintot nyert az önkormányzat – a városközponti, helyi védelem alatt álló Kastélypark is teljesen megújult. Az elöregedett, korosabb fák helyére újakat ültettek, kialakítva ezáltal egy ligetes, átláthatóbb területet.

A felnőtteknek szabadtéri fitneszpark létesült, megújult a park közvilágítása és úthálózata, és egy impozáns, a meg­szépülő környezethez méltó sétánnyal összekötött bejárat is épült.

A most zárult projekt – amelyhez közösségi programok is kapcsolódtak volna, ám azok a járványügyi helyzet miatt elmaradtak – hozzájárul a települési zöldinfrastruktúra élhetőbbé, használhatóbbá tételéhez, a fiatalok helyben tartásához, az elvándorlás megállításához, növeli a településen elérhető szolgáltatások kínálatát.

Kültéri szobrok újultak meg húsvétra

Új helyre került a közelmúltban a Bőség szobra – Trischler Ferenc szobrászművész alkotása eredetileg a takarékszövetkezet előtt kapott helyet. A pénzintézet megszűnt, az épület előtt parkolót alakítottak ki, a köztéri szobornak ezért méltóbb helyet kerestek. Az ülő, kezében gyümölcsöskosarat tartó nőalak még húsvét előtt az Idősek Gondozási Központja elé került, a korábbinál meghatározóbb, könnyebben megközelíthető helyre. A szobor új talapzatot és díszkivilágítást is kapott.

Az erdélyi fafaragó művész, Baróthi Ádám Szent István-szobrát is felújították. A katolikus templom melletti, az egykori templomkert területén található másfél méteres fa mellszobor – különlegessége, hogy egy hatalmas, öreg hárs adta az anyagát – a gondos karbantartás ellenére rossz állapotba került, menthetetlenné vált. Speciális technológiával készítették el az eredetire megszólalásig hasonlító alkotást, felszentelésére várhatóan az augusztus 20-i Szent István-napi megemlékezésen kerül sor.

Bővítenék a kollégiumi konyhát

A mostani kettő helyett egyetlen konyhából oldaná meg az iskolások és az óvodások étkeztetését az önkormányzat – a cél elérése érdekében a kollégiumi konyha bővítésére és fejlesztésére ad be a napokban pályázatot a város. A terv szerint a régi óvoda helyén működő, ahol jelenleg az ovisoknak főznek, az épülő nyugdíjasház részévé válik, a mostani 300 ételadag főzésére alkalmas kollégiumi konyha kapacitását pedig megdupláznák, egyúttal a kínálatát is bővítenék. Itt készülne a jövőben az óvodások és az iskolások menüje – a szükséges fejlesztések 50 millió forintból lennének megvalósíthatók, aminek 50%-át pályázati támogatásból fedeznék. Ha nyernek, az építkezésre a nyári szünet idején kerülhetne sor.

Felújítják az utat, de nem áll le a forgalom

Útfelújítás miatt változik a forgalmi rend mától az ipari parkban – a III-as számú utcát teljes pályaszélességben lezárják mintegy 350 méteres szakaszon április 15-től egy hétre, április 22-én reggel 6 óráig.

A Bólyi Ipari Park III-as utcájának – amely az M60-as felé, az ipari elkerülő út felé vezet – részbeni felújítása tavaly vette kezdetét. Speciális, remixes technológiával (10 cm kőágy és a szükséges cement összekeverésével, bedarálásával 25 cm mélyen) erősítették meg egy szakaszát. Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy ez az útfelújítás sikeres volt, stabil, a rendkívüli terhelésnek is ellenálló utat eredményezett. A fel nem újított része az utcának azonban az év folyamán tovább romlott, repedezett, renoválása elengedhetetlenné vált.

Az ütemterv szerint a munkálatok ma, április 15-én, eső esetén 16-án indulnak, az alap remixes technológiával történő megerősítésével. A következő három napon a meglévő beton utókezelése, majd 20-án és 21-én aszfaltozás, illetve padkarendezés van soron. Az útpályát április 22-én nyitják meg újra a forgalom előtt.

A közlekedés a beruházás ideje alatt is biztosított: az ipari parki elkerülő utat átterelik a II-es számú utcára, az összekötőn új, négy méter széles kőszórásos útszakasz készül – a forgalmat váltakozva, közlekedési lámpával vezérelve biztosítják.

A felújítással érintett útszakasz mentén működő vállalkozásokkal a beruházásról annak kezdete előtt egyeztetett az önkormányzat, jelezve, hogy nagyobb szállításokat ezekre a napokra, ha lehet, ne tervezzenek.

Az összeállítás a Bólyi Önkormányzat támogatásával készült. Összeállította: Wald Kata

Hozzászólások

ritka jelenség
Kardszárnyú delfineket láttak Anglia délnyugati részén
Baleset / 31 perce
Két autó karambolozott az egyik pécsi kereszteződésben
A baleset a Verseny utca és a Megyeri út kereszteződésénél történt.
Gyász
Fájó szívvel tudatjuk, hogy NAGY JÓZSEF elektrikus, az Urán volt dolgozója 86 éves korában elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2021. május 13-án, a 12.30 órakor kezdődő gyászmise után lesz a pécsi köztemető kápolnájában. Gyászolják: fiai és húga
"Mert amikor adunk, akkor kapunk, Mikor megbocsájtunk, nyerünk bocsánatot, Mikor meghalunk, születünk meg az örök életre." Fájó szívvel tudatjuk, hogy szeretett feleségem, édesanyám BAKONYI JÁNOSNÉ Laki Irma 70 éves korában elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatója 2021. május 13-án 14 órakor lesz a pécsi köztemető kápolnájában. Kérjük a részvétnyilvánítás mellőzését. A gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy MAROSFALVI LÁSZLÓNÉ Kádár Zsófia 85 éves korában elhunyt. Temetése 2021. május 11-én 12 órakor lesz a pécsi köztemető nagy díszterméből. Kérjük a részvétnyilvánítás mellőzés. A gyászoló család
Fájó szívvel tudatjuk, hogy KOVÁCS ERVINNÉ Kabát Mária 86 éves korában elhunyt. Végakaratának megfelelően, szűk családi körben eltemettük. A gyászoló család
Türelemmel viselt betegség után, 88 éves korában GERDESICS VITÁLYOS elhunyt. Temetése 2021. május 13-án 14 órakor lesz a lothárdi temetőben.
"Értünk többé már nem aggódsz, nem fáradsz, és nem dolgozol. Örök álom lezárta szemed, megpihenni tért két dolgos kezed. Számunkra te sosem leszel halott, örökké élni fogsz, mint a csillagok.” Mély fájdalommal tudatjuk, hogy PARAGI MIHÁLYNÉ Irénke kozármislenyi, volt István-aknai lakos, 84 éves korában elhunyt. Temetése 2021. május 10-én 11 órakor lesz a kozármislenyi temetőben. A gyászoló család
Köszönetet mondunk mindazoknak, akik MARTIN ISTVÁNNÉ Tóth Irén temetésén részt vettek, utolsó útjára elkísérték és fájdalmunkban bármi módon osztoztak. A gyászoló család
"Adj Uram örök nyugodalmat neki és az örök világosság fényeskedjék neki. Nyugodjék békében. Ámen." Fájdalommal, de Isten akaratában megnyugodva tudatjuk, hogy szeretett édesanyánk, nagymamánk VASS JÓZSEFNÉ Bajsz Mária 74 éves korában elhunyt. Temetése 2021. május 11-én 13 órakor lesz, a hetvehelyi temetőben. A gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy PINTÉR ANDRÁS volt vasasi aknász, 2021. április 25-én 80 éves korában elhunyt. Hamvaitól szűk családi körben veszünk búcsút. A gyászoló család
„Elfeledni Téged soha nem lehet, mert te voltál a jóság és a szeretet." Fájdalommal tudatom, hogy legcsodálatosabb édesanyám GYŐZŐ ALAJOSNÉ Szabó Anna 97. életévében örök álomba szenderült. Temetése 2021. május 11-én a 14.30 órakor kezdődő gyászmisét követően 15 órakor lesz a pécsi köztemető kápolnájából. A gyászoló leanya
Fájó szívvel tudatjuk, hogy ERDŐS LAJOS a Pécsi Építő és Tatarozó Vállalat volt dolgozója életének 89. évében elhunyt. Temetése 2021. május 10-én a 14 órakor kezdődő gyászmise után lesz a pécsi köztemető kápolnájából. A gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy szerettünk BŐSZ JÁNOS JÓZSEF bogádi lakos 58 éves korában elhunyt. Temetése 2021. május 8-án 14 órakor lesz a romonyai temetőben. Ezt követően gyászmisét tartunk a templomban. A gyászoló család
"Szívünkben helyedet nem pótolja semmi, Míg a földön élünk nem fogunk feledni." Fájó szívvel emlékezünk TRUBICS JÁNOS (tanár) halálának 7. évfordulóján. Szerető családod
DR. ERHARDT IMRÉNÉ halálának 4. évfordulójára. "Szőke hajad, csillogó szemed álmaimnak része lett." 64 év emléke beleégett a szívembe. Szerető férjed és gyermekeid