Sport

2008.08.14. 17:26

Már csak az arany hiányzik az olimpián

Mindenki az első magyar aranyat várja a pekingi olimpián, s tegnap a „semmiből” hajszál híján meglett: a birkózó Fodor Zoltán azonban a döntőben kikapott.

BAMA

Az olimpiai újonc Fodor jó formában birkózta végig a napot, a kínai Ma Szan-jin, az azeri Salva Gadabadzén és a 2006-ban  vb-ezüstérmes, idén Európa-bajnok török Nazmi Avlucán keresztül jutott el a 84 kg-os kötöttfogású döntőig, ahol a tavalyi és idei Európa-bajnoki bronzérmes várt rá. Az aranyról a harmadik periódus döntött: az olasz 15 másodperccel a vége előtt kiemelte Fodort, pár pillanatig két lába között a levegőben tartotta, erőt gyűjtött, majd nagy ívben eldobta. A három pontot érő akcióval gyakorlatilag véget ért a mérkőzés, hiába volt még hátra pár másodperc.

– Inkább úgy érzem, hogy elvesztettem az aranyat, minthogy megnyertem az ezüstöt. Nagyon motivált voltam, szinte egy jó bulinak fogtam fel az egész versenyt, akárhányszor elvonultam a nézők előtt, úgy gondoltam, ma senki sem győzhet le – értékelte a történteket halk hangon, szomorkásan a 23 éves magyar birkózó. – Ma az olasz fiú volt a legnehezebb ellenfelem, neki ma minden kijött, ugyanúgy, ahogy szinte nekem is. Mind a ketten nagyon jó napot fogtunk ki.
Az egyik magyar aranyesélyes, az Athénban első helyezett sportlövő, Igaly Diána viszont sajnos nem fogott ki jó napot. A skeetesek között induló címvédő az alapversenyben csak 66 korongot ért el és ez kevés volt a legjobb hat közé kerüléshez, a 13. helyen végzett.

A férfi vízilabda-válogatottban azonban ismét nem csalódtunk, Kemény Dénes együttese a spanyolokat is elsöpörte az útból, 8-5-re győzött. A magyarok legközelebb szombaton az ausztrálok ellen szállnak vízbe. A csoportban állása: 1. Montenegró 5 pont (32-16), 2. Magyarország 5 pont (35-21), 3. Spanyolország 4 (30-22), 4. Ausztrália 4 (28-22), 5. Görögország 0 (20-39), 6. Kanada 0 (11-36). Pontegyenlőség és az egymás elleni döntetlen esetén az dönt a csoportelsőségről, hogy a következő legjobb csapat, jelen esetben a spanyol ellen melyik együttes, a magyar vagy a montenegrói nyer nagyobb különbséggel.

Gyurta  ötödik, pontszerző a női 4x200-as gyorsváltó

Az úszók csütörtökön is kitettek magukért, Cseh László 200 m vegyesen negyedik helyen bejutott a pénteki döntőbe. Cseh ezúttal az aranyhalmozó Phelpsszel úszott azonos futamban. Az amerikai szupersztár mellen vette át a vezetést, magyar riválisa ekkor harmadikként fordult, de a végére feljött másodiknak. Phelps fél testhosszal nyert (1:57.70) Cseh előtt (1:58.19). A másik előfutamban Lochte győzött (1:57.69).

Gyurta Dániel 2:09.22 perccel, élete második legjobb idejével az ötödik helyen végzett 200 méteres mellúszásban. Az athéni ötkarikás ezüstérmes Gyurta ezúttal nem tudott az élmezőnnyel tartani a táv első felében, 50-nél és 100-nál is nyolcadiknak fordult. Szokás szerint a második százon jobb volt, az utolsó 50-nél már az ötödik helyen úszott, de feljebb nem tudott kapaszkodni. A címvédő és világcsúcstartó japán Kitadzsima Koszuke 2:07.64 perces olimpiai rekorddal győzött.

Pontszerző helyen végzett a magyar női 4x200 m-es gyorsváltó: a Mutina Ágnes, Verrasztó Evelyn, Dara Eszter, Jakabos Zsuzsanna összeállítású kvartett 7:55.53 perccel hatodik lett. A számot 7:44.31 perces világcsúccsal az ausztrál staféta  nyerte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!