Sport

2010.01.09. 13:47

Szamosi Amadea kitűnőt nyújtott a fővárosi tornán a válogatottban

Magas is, csinos is, jól is kosarazik. Szamosi Amadea sportos családból származik, édesanyja Ábrahám Eszterként ismert kosaras volt a MiZo Pécs 2010 jogelődjében, a nagynéni, Ábrahám Ildikó ugyanott játszott évekig, a nagyapa, Ábrahám István egykoron a PVSK focicsapatában védett.

Horváth László

A hamarosan 16 esztendős leányzó pedig jól feltalálja magát a palánk alatt, szerepel a PVSK-Autópark NB I. B-s és a MiZo Pécs 2010 utánpótlás-együttesében.

A 189 centiméteres kosárlabdázó 2006 óta játszik országos döntőket a különböző korosztályos csapataiban, legutóbb, az óév utolsó napjaiban Budapesten az U16-os korosztály részére rendezett Olimpiai Reménységek Versenyén a magyar válogatott tagjaként kitűnőt nyújtott (Pécset még Csutorás Fanni képviselte). Nagy szerepe volt abban, hogy a házigazda együttes a csehek, a lengyelek és a szlovákok legjobbjait megelőzve megnyerte a tornát, amelyen a legjobb játékosnak választották meg. A három meccsen összesen 78 pontot dobott, ebből az egyiken 40-et.

– Ilyen sok pontot még sohasem szereztem egyszerre, nagyon örültem is neki – meséli Amadea, aki a pécsi Ciszterci Nagy Lajos Gimnázium kilencedik osztályába jár, hat esztendeje kosarazik. – Még az általános iskolában, a Szent Mórban a barátnőim csábítottak el kosarazni, az osztályban nagy kosárlabda-őrület volt. Anya is bátorított, hogy próbáljam meg. Otthon a családban sokszor téma a kosárlabda, a szüleim kijárnak a meccseimre. Az udvarunkon van kosárlabdapalánk, apával néha szoktunk egy-egyezni. Ez azért is jó, mert ebben fejlődnöm kell, miként távoli dobásaimon is van még mit javítani. Tisztában vagyok azzal, hogy az ötös poszton klasszikus center nem lesz belőlem, de a négyesen talán még viszem valamire. Sokat köszönhetek pécsi edzőmnek, Debreceni Eszternek.  

Ezek is érdekelhetik