Sport

2011.06.01. 10:12

Pécs 2010 - Ha Iványival nem tudnak megegyezni, akkor senkivel

Az utolsó ütőkártyáját játszotta ki a Pécs 2010 női kosárlabdacsapatát működtető Pécsi Kosárlabda Kft.-ben ötvenszázalékos tulajdonos SMM 2007 Kft.: Iványi Dalmát tolta a frontvonalba.

K. Mayer András (Dunántúli Napló)

--------------------------------------------------------------------------
Újabb cikkünk a témában: Iványi bizalmat kapott, de teljes átvilágítás lesz
--------------------------------------------------------------------------

A munkáját általában csendesen, szerényen (ám mindig kiválóan) végző, a rivaldafényt rendszerint kerülő Iványi Dalma lépése, csatasorba állása lehet az a jel, amelynek hatására talán végre mindenki észbe kap. Félretolja vélt vagy valós sérelmeit, a másik fél iránt érzett bizalmatlanságát, és megpróbálja megkeresni azt a megoldást, amelynek köszönhetően életben marad a pécsi női kosárlabda, és életben marad az ezrek által imádott Pécs 2010. Persze nem lesz könnyű dűlőre jutni.

És ezt a lépést nem most, hanem mondjuk fél évvel ezelőtt kellett volna megtenni...

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Iványi Dalma mindig kitartott Pécs mellett, benne illik és kell is megbízni (fotó: Laufer László)
[/caption]

Az SMM 2007 Kft. tulajdonosi köre kijátszotta utolsó ütőkártyáját, megegyezett Iványi Dalmával, egyben háttérbe vonult, így gyakorlatilag az utolsó és legnagyobb akadály is elhárult a megegyezés elől. A város most már nem hivatkozhat arra, hogy nincs meg a bizalom az ötvenszázalékos tulajdonos irányába – a pécsi női kosárlabda ikonjában, a csapat mellett mindig kitartó irányítóban illik és kell is bízni.

Mindez azonban nem változtat néhány tényen. Ha meg is tud egyezni a város és Iványi Dalma, s kialakul a játékos által javasolt tulajdonosi szerkezet a csapatot működtető Pécsi Női Kosárlabda Kft.-ben, a tartozások ottmaradnak a nyakukon. Első körben azokat a tízmilliókat kellene rendezni – sürgősen –, amelyek akadályozzák az igazolásokat, és az Euroligában, továbbá a hazai bajnokságban való indulást. Aztán ha ezt sikerülne is megoldani, még ott egy újabb fogas anyagi kérdés: honnan lesz pénz a következő szezonra? A csapat szurkolói, teljes joggal, euroligás szereplést szeretnének látni, folytatva a dicső hagyományokat – mindez azonban összességében elképesztően sokba kerülne, ahogy dr. Halmos Péter fogalmazott a város múlt hétfőn tartott sajtótájékoztatóján, mintegy 150-160 millió forintba.

Honnan lesz erre pénz akkor, amikor a város mindössze évi húszmillió forintos támogatást szavazott meg a legkedveltebb baranyai csapatnak?! (És persze ott van az az átkozott „de minimis” szabály, amihez ugyebár ragaszkodni kell...)

Bár a mai világban kissé naivnak tűnik az ötlet, a tizenegyszeres bajnok és kupagyőztes csapatot valóban egy olyan széles körű összefogás mentheti meg, amely példa nélküli lenne a hazai sportéletben. Mindenkinek, kis és nagy cégeknek, szurkolóknak, és persze nem utolsósorban a városnak kell minden felhasználható anyagi forrást betenni egy kalapba, talán így sikerülhet megmenteni a Pécs 2010-et.

Egyedülálló lenne ez a hazai sportéletben – de egyedülálló volt az is, amennyi sikert eddig elért ez a csapat a hazai és a nemzetközi porondon.
Méltó lenne a pécsi kosárlabda hagyományaihoz.

Már tárgyalt Iványi és Páva

Információink szerint kedden késő délután találkozott egymással dr. Páva Zsolt, Pécs város polgármestere és Iványi Dalma, a Pécs 2010 csapatkapitánya. Ezt eleve nem verték nagydobra, a tárgyalásról nem is szivárgott ki semmi. A Városháza részéről nem akart senki nyilatkozni, de a kosárlabdázót sem tudtuk kifaggatni, mert kedden este nem értük el. Magát megnevezni nem óhajtó önkormányzati forrásunk szerint részükről a napokban várható majd hivatalos bejelentés a sokak által érdeklődéssel kísért találkozóról.

Kikkel indulnának egyáltalán az Euroligában?

A fránya anyagiak mellett ott van még egy húsba vágó kérdés, amit kedden délelőtt Zseljko Djokics vezetőedző is feltett nekem: „Kikkel indulnánk az Euroligában?”

Tényleg, kikkel? A meghatározó magyar játékosok már vették kalapjukat, leléptek arról a hajóról, amelynek a tatjából már csak egy icipici van a víz felett. Elment Fegyverneky Zsófia, Nagy-Bujdosó Nóra, Krnjics Sara, és nem tér vissza Vajda Anna sem. Egy komplett kezdőötös lehetne – Iványi Dalmával. Akiről nem tudni, hogy a következő szezonban folytatja-e pályafutását, vagy szuszszan egy kicsit.

Arra szinte mérget vehetünk, hogy a jelenleg otthon tartózkodó légiósok, Quigley, Griffin, Palusna, miután híreket kapnak a kialakult helyzetről, nem fognak ide visszatérni. Marad tehát néhány magyar fiatal (Raksányi Krisztina, Sarok Nikolett, Horváth Lilla), meg néhány még fiatalabb magyar (akikkel éppen a nyáron foglalkozik gőzerővel a Djokics, Imreh edzőpáros).

Velük teljesen felesleges lenne nekivágni az Euroligának – a várható eredmények méltatlanok lennének a pécsi tradíciókhoz. De talán nem is ez lenne a legfőbb probléma: a tizenéves, erőnlétileg kiforratlan játékosokat nem is szabad összeereszteni a nemzetközi porondon edződött gladiátorokkal, mert sérülés lenne a vége. Továbbá a pécsi klub jelen helyzetében az sem mindegy, hogy az Euroliga jelentős pluszköltséget jelentene a büdzsében.

Ha mégis a nemzetközi szereplés mellett döntenek az illetékesek, akkor viszont kell egy komplett, új csapat. Zseljko Djokicsnak pedig lesz egy nemes feladata: gyúrjon ütőképes társaságot a rengeteg újoncból.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!